Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn op vrijdagmiddag 17 mei aanwezig bij de viering van honderd jaar Algemeen Kiesrecht in de Ridderzaal in Den Haag. In 1917 kregen alle mannen in Nederland actief kiesrecht, in 1919 werd dit ook voor vrouwen ingevoerd. De Tweede Kamer staat met diverse activiteiten het hele jaar stil bij dit honderdjarig bestaan.
Sinds de invoering van de nieuwe grondwet in 1848, naar ontwerp van Thorbecke, kregen stapsgewijs meer Nederlanders kiesrecht. De Tweede Kamer kreeg vanaf 1848 meer macht, er vonden rechtstreekse verkiezingen plaats en Nederlandse mannen van 23 jaar en ouder die een bepaald bedrag aan belasting betaalden, konden hun eigen volksvertegenwoordigers kiezen. Het duurde nog tot 1917 tot alle mannen, ongeacht hun inkomen, mochten stemmen. Suze Groeneweg was in 1918 de eerste vrouw die werd gekozen in de Tweede Kamer. In 1919 stemde de Tweede Kamer voor het vrouwenkiesrecht, waardoor vrouwen in 1921 voor het eerst tijdens verkiezingen hun stem konden uitbrengen. Ook de afgelopen honderd jaar is er nog veel veranderd. Zo werd in 1948 het algemeen kiesrecht ingevoerd in Suriname en de Nederlandse Antillen en werd in 1956 de Tweede Kamer uitgebreid van honderd naar honderdvijftig leden. In 1972 werd de stemgerechtigde leeftijd vervolgens verlaagd naar 18 jaar.
Tijdens het programma op 17 mei met het thema ‘Ik stem voor’ vertellen verhalen, filmpjes en muziek over het algemeen kiesrecht en de betekenis daarvan. Het publiek bestaat deels uit inwoners uit alle provincies die op diverse manieren een actieve bijdrage leveren aan onze democratie. Zij zijn bijvoorbeeld vrijwilliger op een stembureau of hebben voor het eerst hun stem mogen uitbrengen. Eerdere activiteiten in het kader van de viering waren onder andere de onthulling van het borstbeeld van Suze Groeneweg en de opening van de tentoonstelling ‘Ik vier mijn stem’ in de Tweede Kamer en een open dag van de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Ridderzaal. Ook is er een speciaal lespakket ontwikkeld over het algemeen kiesrecht, met name gericht op MBO-scholieren.
Outfit:
Nieuwe camelkleurige japon met draperie
Materiaal: mousseline
Ontwerper: Natan
Capeline van Fabienne Delvigne
eerder gedragen:
29-10-2007: Bezoek Bhutan;
04-11-2011: Bezoek Sint Eustatius;
22-01-2013: Staatsbezoek Brunei;
28-05-2015: Staatsbezoek Canada;
21-06-2017: Staatsbezoek Italië)
Juwelen: nieuwe creolen met gekleurde edelstenen
Foto: PPE/Vd Werf
Koningin Máxima moet vandaag werken op haar verjaardag maar wordt luidkeels toegezongen op het Binnenhof! #koninginmaxima #6inside #sbs #shownieuws @ShownieuwsSBS6 pic.twitter.com/aXpDdf4rZ5
— Sam Hoevenaar (@SamHoevenaar) 17 mei 2019
Bevestigd is dat de japon inderdaad een ontwerp van Natan is.
Foto ©Royalduo, Jannemieke, screenshots live uitzending NOS