Vandaag is het 40 jaar geleden dat Koningin Juliana abdiceerde, ten gunste van haar dochter, Prinses Beatrix. Na de ondertekening van de akte van abdicatie, werd Prinses Beatrix Koningin Beatrix. Tijdens de abdicatie van haar moeder, droeg Prinses Beatrix een ochtendjapon (een knielange japon) van blauw gebloemde organza met opvallende witte volants langs de halslijn. Een ontwerp van Theresia Vreugdenhil, die meer dan 40 jaar haar vaste couturier zou zijn.

Foto

Foto

Foto

Foto

Tijdens de inhuldiging in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, droeg Koningin Beatrix een lange ivoorkleurige japon van dubbel zijde crêpe. De A-lijn japon was slank in de taille en liep naar onder toe wijder uit. Langs de zoom waren plooien gestikt, evenals bij de wijdvallende mouwen. Op haar schouders droeg Koningin Beatrix de kroningsmantel. De ivoorkleurige japon paste daar perfect bij. De japon was een ontwerp van Theresia en Hugo Vreugdenhil van Theresia Couture. Theresia Vreugdenhil was ook degene die de kroningsmantel herstelde, wat geen eenvoudige klus was. De pumps van Koningin Beatrix waren bekleed met dezelfde stof als haar japon. Haar kapsel werd verzorgd door kapper Van der Velden uit Bussum. Beatrix droeg de versierselen van het Groot Kruis van de Militaire Willemsorde. In haar kapsel droeg ze de parelknoop tiara. 

Foto

Foto

 

Foto

Foto

Meer info over de inhuldigingsmantel kun je ook vinden in deze log.

Tip: NPO besteedt vandaag aandacht aan deze historische gebeurtenis. 

 

 

Informatie met dank aan Dieuwke Grijpma (1980).

Noot van de redactie: Dit artikel is geschreven door de beheerder van The World of Royals en  Royal Fashion Blog, die op deze website schrijft over de mode van prinses Laurentien en over de mode van andere prinsessen en Koninginnen. Inhoudelijke vragen over het artikel kun je kwijt via een reactie en algemene vragen over de website kun je stellen via het contactformulier. Informatie en afbeeldingen mogen niet worden overgenomen zonder toestemming van de beheerster van The World of Royals - theworldofroyals@hotmail.nl.

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Josine - Moderator

Josine - Moderator

vrijdag 01 mei 2020 - 15:45

Ik vind het heel tof dat ze de jurk van de abdicatie in de jaren die volgden meermaals heeft gedragen. Nu maar hopen dat Máxima binnenkort haar voorbeeld volgt.

afbeelding van Mario1974

Mario1974

vrijdag 01 mei 2020 - 13:41

Een prachtig tijdsbeeld! Kraag als knipoog naar de gouden eeuw bestuurders vind ik erg leuk gevonden! Ik had zelf ook altijd meer het pierrot idee in mijn hoofd, Zeer modieus overigens in 1980!
De witte japon was beeldschoon in al zijn eenvoud. Voor een regerend vorstin vind ik wit het mooist (je trouwt toch een beetje met je land tenslotte) Kan iemand zich de witte japon van koningin Sonja (niet regerend maar ok..) herinneren tijdens de inhuldiging van koning Harald van Noorwegen in Trondheim? Was ook beeldschoon... Dior meen ik..? Maar dat weten de kenners hier vast beter.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 01 mei 2020 - 09:26

De blauwe jurk is 1 van mijn favorieten.Ik vond het slim en toepasselijk bedacht, deze kraag a la de Gouden Eeuw bestuurders. Stond haar heel goed. Ik denk niet dat ze m daarna nog heeft gedragen.
De inhuldigingsoutfit was rustig en daardoor heel mooi. Zij in t wit, haar moeder destijds volgens mij in t blauw?
Ja Claus een beauty....

afbeelding van Mario1974

Mario1974

vrijdag 01 mei 2020 - 13:35

Volgens mij heeft ze de blauwe jurk ook nog gedragen tijdens het staatsbezoek aan Luxemburg 1981.

afbeelding van oranjefan

oranjefan

donderdag 30 apr 2020 - 22:51

Ik vind beide jurken mooi.
De jurk bij de abdicatie heeft een mooie kraag, het stond haar heel goed, het doorzichtige schoudergedeelte past heel goed bij de fijne stof van de jurk. De inhuldigingsjapon is zeer stijlvol, in al zijn eenvoud en staat prachtig bij de mantel.

afbeelding van Doro

Doro

donderdag 30 apr 2020 - 22:47

Prachtig!!! Zeer indrukwekkend
Wat was Claus toch een bijzonder knappe man

afbeelding van Birchwood

Birchwood

donderdag 30 apr 2020 - 20:12

Bij de blauwe jurk moet ik altijd denken aan de pierrots (volgens mij uit dezelfde tijd) en kan mij niet bekoren.
De inhuldigingsjurk is erg mooi. Sjiek, eenvoudig, stijlvol en erg mooi voor deze gelegenheid.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 30 apr 2020 - 18:03

Wat super leuk dat er even teruggeblikt word. Ik vond de blauwe jurk destijds niet heel mooi, maar hij is wel iconisch. De witte jurk is echt een plaatje. Vooral de mouwen zijn heel speciaal bij dit ontwerp. En wat een leuk weetje van de pumps!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?