In Noorwegen is het dit weekend groot feest! Aanstaande zondag, 17 januari 2016, is Harald 25 jaar Koning en Sonja 25 jaar Koningin! Dat wordt groots gevierd! Vandaag (15 januari) vindt een klein deel van het programma plaats, daarom openen we de log alvast op 15 januari (en plaatsen de log later vooruit). Het echte feest vindt a.s. zondag plaats. De log (en met name alles over de koninklijke mode) zal op maandag verder bijgewerkt worden, maar op deze manier kan iedereen die dat wil vast reageren en links naar foto's van het feest plaatsen.

De Noorse televisie zendt een 7-delige serie uit, die hier terug is te kijken (voor de liefhebbers!). Voor de Noorse Koninklijke familie is het natuurlijk niet alleen maar feest. Het is ook een dag van herdenken, want op deze dag is het ook precies 25 jaar geleden dat Koning Olav, de vader van Koning Harald, overleed. Dat het nog altijd emoties oproept is te zien in Deel 2 van de documentaire. Verschillende beelden uit deel 1 en 2 van de documentaire zijn toegevoegd, onder aan de log.

Deel 1Deel 2Deel 3 (de overige delen zijn nog niet uitgezonden).

Foto uit 2011: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff

Er is een uitgebreide fotoserie vrij gegeven. Deze foto's staan in een andere log, zodat deze log niet te vol wordt. Reageren op de nieuwe foto's kan daar, ook de kleding wordt daar uitgebreid besproken. Klik op de collage, en je komt in de juiste log, waar alle foto's in staan! Alvast bedankt!

Programma, met daarbij aanvullingen met foto's en informatie:

15 januari 2016:

De Koning en Koningin ontvangen verschillende officiele vertegenwoordigers van Noorwegen in de kleine feestzaal van het Koninklijk Paleis in Oslo: vertegenwoordigers van de regering, het (sami-)parlement, de provincies en de gemeenten. Vanaf 15:00 uur wordt een felicitiatieregister geopend, waar tot en met a.s. zondag schriftelijk gefeliciteerd kan worden. 

Update 16 januari: Koningin Sonja ging gisteren tijdens de receptie gekleed in een donkerblauwe satijnen robe-manteaux. Daarbij droeg ze een donkerblauwe panty en donkerblauwe pumps. Wat vinden jullie van deze outfit voor deze gelegenheid?

16 januari 2016:

Een prive diner op Skaugum voor de familie en buitenlandse gasten (Koningin Margrethe en het Zweedse Koningspaar). 

Update 16 januari: Er is een familiefoto verschenen van het gezin van Koning Harald en Koningin Sonja. Alleen Marius ontbreekt bij het feest. Koningin Sonja draagt een witte japon. Kroonprinses Mette-Marit draagt vermoedelijk een japon van Valentino. En Prinses Martha Louise draagt een japon met grijs/wit/paars/beige print.Ook is er een groepsfoto verschenen. Koningin Silvia en Koningin Margrethe dragen beiden een rode galajapon. Prinses Astrid draagt een blauwe japon.

17 januari 2016:

Om 11:00 uur wordt er een dankdienst gehouden, waarbij de volledige Noorse koninklijke familie aanwezig zal zijn. Naar verluidt zal ook de familie van Prinses Astrid aanwezig zijn. Daarnaast zijn Koning Carl Gustaf en Koningin Silvia, en Koningin Margrethe aanwezig.

Update 18 januari: de kerkdienst is hier volledig terug te kijken!

Koningin Sonja ging gekleed in een paars mantelpakje met zwart dopje.

Kroonprinses Mette-Martie droeg een cremekleurige mantel. Daaronder droeg ze een iets lichtere rok/jurk. Ze combineerde dit me een zwarte panty. Qua accessoires droeg ze zwarte pumps, een cremekleurige clutch en een ijsblauw haarlint met versieringen.

Prinses Ingrid-Alexandra droeg een geruit jurkje, dat we herkennen van de viering van het 200-jarig bestaan van de Noorse grondwet. De jurk komt van Ralph Lauren!

Ook Prinses Martha Louise draagt een bekende outfit. Zij draagt een mintgroenpakje met witte strepen, dat ze eerder droeg tijdens de opening van de tentoonstelling Royal Journeys in februari 2012.

In haar kapsel draagt ze een zwarte haarband met 3-dubbele strik.

Prinses Astrid gaat gekleed in felblauw mantelpakje met beige bontmuts. Op de beelden hieronder loopt ze gearmd met haar zwager, Erling Lorentzen. Erling was getrouwd met Prinses Ragnhild, de andere zus van Koning Harald. Ragnhild stierf in 2012, en Prinses Astrids man - Johan Martin Ferner - stierf in 2015.

Koningin Margrethe draagt een witte outfit met een bekend wit dopje.

Ook Koningin Silvia draagt een bekend blauw mantelpakje me bijpassend dopje.

Om 12:45 uur wordt de Olympische Vlam aangestoken, voor de Jeugd Olympische Spelen op het Universiteitsplein in Lillehammer (de Jeugd Olympische Spelen worden van 12 - 21 februari gehouden in Lillehammer, en op 17 januari kon er ter ere van het feest van Koning Harald gebruik van worden gemaakt!). Prins Sverre Magnus liep met de Olympische Vlam!

Tussen 12:45 en 13:35 is de Noorse Koninklijke familie aanwezig bij diverse activiteiten op het Paleisplein, om 13:00 uur worden 21 saluutschoten afgevuurd, om 13:30 is er een kunstschaatsshow op het Paleisplein, om 14:30 een snowboardshow. Koningin Sonja staat samen met het Kroonprinselijk gezin op de lange latten!

Koning Harald loopt samen met Prinses Martha Louise en Ari Behn en later met Koningin Sonja langs de verschillende activiteiten.

Van 14:00 - 15:15 uur is er een privelunch in het Koninklijk Paleis voor de familie en buitenlandse gasten. Dit werd niet uitgezonden en er zijn geen foto's van verschenen. Vlak voor de lunch verscheen het gezin van Koning Harald en Koningin Sonja op het balkon. Zonder Marius, die er tijdens de kerkdienst wel bij was, maar die niet aanwezig was bij de festiviteiten op het plein. Op het balkon er naast verschenen Prinses Astrid, Koningin Margrethe, Koning Carl Gustaf en Koningin Silvia!

 

Van 16:00 -17:30 uur vindt er een galavoorstelling plaats in de Aula van de Universiteit. De familie loopt hier naartoe, en wordt onderweg uitgebreid toegejuicht en gezwaaid door de Noorse bevolking. Koningin Sonja draagt een blauwe cape, afgezet met zwart bont.

Prinses Mette-Marit draagt een donkere jas met bijpassende muts. 

Prinses Ingrid-Alexandra herdraagt haar donkerblauwe jas van Armani junior, die we al verschillende keren eerder gezien hebben, met daarbij een lichtgrijze muts. Ook de Belgische Prinses Elisabeth heeft deze jas van Armani junior.

Ook Prinses Martha Louise en Ari Behn liepen - zonder de kinderen - mee naar de aula.

's Avonds vindt er een prive diner plaats in het Koninklijk Paleis, deze wordt niet uitgezonden door de NRK. 

Update 18 januari: Er zijn gelukkig toch nog een aantal foto's vrij gegeven! Waaronder een paar prachtige foto's van de Koningen en Koninginnen! Koningin Sonja in een paarse japon, Koningin Silvia en Koningin Margrethe beiden in een bekende donkerblauwe japon!screenshots uitzendingen ©NRK

Noot van de redactie: Dit artikel is geschreven door de beheerder van The World of Royals en  Royal Fashion Blog, die op deze website vooral over de mode van prinses Laurentien schrijft, en regelmatig over de mode van andere prinsessen. Inhoudelijke vragen over het artikel kun je kwijt via een reactie en algemene vragen over de website kun je stellen via het contactformulier. Informatie en afbeeldingen mogen niet worden overgenomen zonder toestemming van de beheerster van The World of Royals - theworldofroyals@hotmail.nl.

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Oranjefan99

Oranjefan99

dinsdag 19 jan 2016 - 21:20

Mooie foto's!
Er staat alleen op een gegeven moment Mette-Martie ipv Mette-Marit

afbeelding van Josine Droogendijk

Josine Droogendijk

dinsdag 19 jan 2016 - 17:03

Ik vind de donkerblauwe avondjurk van Silvia goedkoop ogen door het materiaal, maar wel een mooie sleep.

afbeelding van Margreet

Margreet

dinsdag 19 jan 2016 - 22:15

Hallo Josine,
Mijn grootste probleem bij Silvia is toch dat ze heur haar tè donker verft! Ik verf mijn haar ook, dat geef ik toe, maar als je haar leeftijd hebt, moet je je haar vooral niet donkerder verven. Dat lijkt onnatuurlijk en hard, vind ik. Ik geloof dat dàt ook de reden is dat deze blauwe jurk niet bij haar past. Het is gewoon geen jurk voor een vrouw van haar leeftijd en uitstraling.
Kijk naar de Noorse koningin, zoveel mooier, haar haarkleur.. Gek genoeg komt zij "weg" met nogal afwijkende creaties. Haar persoonlijkheid komt zachter over, dunkt mij.
En dat blauwe mantelpak van Silvia, ook geen geweldige keuze: ze kon zo solliciteren als stewardess!

afbeelding van Eftichia

Eftichia

maandag 18 jan 2016 - 21:42

TWOR Mijn complimenten, het is toch nog een hele mooie feestlog geworden, echt genieten, hoor!

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

maandag 18 jan 2016 - 20:14

De log is afgerond! Neem me niet kwalijk dat de tegenwoordige en verleden tijd wat door elkaar heen staat. Dat komt omdat ik steeds onder het programma-onderdeel (wat al op de 15e was teogevoegd) steeds een paar regels tekst en foto's heb toegevoegd.

Het was een prachtig en echt Noors feest! Geweldig ook dat we toch nog wat foto's van de diners hebben gezien (nou ja, de foto's die voor die tijd werden genomen dan), zo kunnen we toch nog de kleding zien!

afbeelding van Eftichia

Eftichia

maandag 18 jan 2016 - 12:43

TWOR@ Ik heb de kerkdienst nog een keer gevolgd nu met geluid, rustgevend om naar te luisteren! De 11-jarige kleinzoon Sverre Magnus had 't er maar moeilijk, die zat zo lekker ongegeneerd te gapen en meezingen lukte ook niet, zijn 12-jarige zusje Ingrid Alexandra daarentegen zong heerlijk mee.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

maandag 18 jan 2016 - 11:22

Log deels bijgewerkt. Kleding en beelden tijdens kerkdienst toegevoegd. Later vandaag hoop ik de rest toe te voegen.

afbeelding van Jens

Jens

zondag 17 jan 2016 - 22:35

De wijde hals van de witte japon van de koningin vind ik echt niet mooi staan. De
Kinderen van Martha Louise zijn idd vreemd gekleed, mochten vast zelf iets feestelijks uit de kast pakken. Verder mooie foto's, MM vind ik het mooist gekleed.

afbeelding van Carmen

Carmen

zondag 17 jan 2016 - 21:05

Mag de zoon van Mette-Marit niet op de foto's staan? Of kijk ik niet goed?

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

maandag 18 jan 2016 - 07:18

Misschien was hij op zaterdag wel gewoon bij zijn vader. Marius is nl ook regelmatig bij zijn vader. Die foto's van het privédiner zijn van zaterdag. Ik vermoed dat hij gewoon op de foto's had gestaan als hij er geweest was, in ieder geval bij de groepsfoto. Erling Lorenrtzen, de man van wijlen Prinses Ragnhild, was er ook, en hij heeft een nieuwe vriendin. Die vriendin staat zelfs gewoon op de foto, dus waarom Marius dan niet, die naar wat ik er altijd van zie gewoon als een kleinzoon voelt voor het Koningspaar.

afbeelding van Carmen

Carmen

maandag 18 jan 2016 - 08:06

Maar juist daarom vind ik het nogal vreemd. Als je grootouders feest hebben, dan ben je toch eigenlijk gewoon aanwezig? En dan breng je de volgende keer iets langer tijd door met je andere ouder.
Ik ken de details natuurlijk niet, maar ik vind het toch raar dat hij ontbreekt op de foto's.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

maandag 18 jan 2016 - 10:26

Ik heb op een forum de reden gelezen waarom Marius er niet was: Hij had een schoolbal, waar hij zelf de voorkeur aan gaf. Het was dus niet zo dat hij niet welkom was. Tja, voor iemand van zijn leeftijd is dat blijkbaar heel belangrijk, en het was natuurlijk niet de dag van het officiële feest, maar slechts een privédiner. Op de dag van het officiële feest was hij er wel.

afbeelding van Carmen

Carmen

maandag 18 jan 2016 - 12:33

O.k, dat verklaart het! Bedankt voor je toelichting!

afbeelding van orchidee

orchidee

zondag 17 jan 2016 - 21:26

Het was mij ook al opgevallen. Meestal staat hij wel op de foto's, maar misschien is dit geschiedkundig beter.
Maar vandaag was hij er wel er bij, hoewel hij soms moeilijk te vinden is op de foto's.
In de kerk zit hij gewoon bij de familie in de bank, bij de spelen zie je hen naast zijn moeder naar buiten komen. Eerst in een mooie mantel met een dikke das en een muts op, later in een grijs jack met pet en zonnebril. Hij is al zo volwassen en een stuk groter dan zijn moeder, dat je het soms niet eens in de gaten hebt dat het Marius is.
Heb je de film van de begrafenis van 25 jaar geleden bekeken? Zo intens in de rouw, de dames, dat het bijna burka's zijn. Dan ben ik blij dat het bij ons koningshuid wat moderner is, en zelfs bij de begrafenis van koningin Wilhelmina al was.

afbeelding van jeannine

jeannine

zondag 17 jan 2016 - 19:08

mooi zo meegenieten ik vind dat kroonprinses Ingrid op haar oma trekt mooi meisje

afbeelding van Eftichia

Eftichia

zondag 17 jan 2016 - 13:02

Zo te zien is het een koude maar heel zonnige dag, prachtige beelden met die sneeuw!

afbeelding van Eftichia

Eftichia

zondag 17 jan 2016 - 12:47

Ja hoor, weer beelden maar nog steeds geen geluid, dat is nu niet zo erg, ik kan het toch niet verstaan maar de kerstdienst liederen had ik graag gehoord! Krijgen jullie wel geluid?

afbeelding van Eftichia

Eftichia

zondag 17 jan 2016 - 12:27

De verbinding is nu verbroken er staat: Wachten op live-uitzending, ben benieuwd wat we nog meer live te zien krijgen, mooi tijd om te lunchen!
Wat ik begrijp is dat de volgende live uitzending om 12:40 uur is!

afbeelding van juliette

juliette

zondag 17 jan 2016 - 08:54

Wat mij meteen opvalt is dit blauwe jurk met de rode maillot van een van de dochters van martha louise , erg lelijk net als de outfits van de andere 2
Verder erg mooi en feestelijk! Mette Marit zoals altijd weer hooggesloten:(

afbeelding van Eftichia

Eftichia

zaterdag 16 jan 2016 - 22:49

Wat een hartverwarmende familiefoto!

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 16 jan 2016 - 22:38

Yes! Foto's van het privédiner van vanavond verschenen! Zie log!

afbeelding van Helena

Helena

zaterdag 16 jan 2016 - 19:29

Wat een mooie klassieke mantels.

afbeelding van Henny

Henny

zaterdag 16 jan 2016 - 19:01

Mooooooi, Siobhan. Thanks.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 16 jan 2016 - 17:17

Een aantal kijktips voor uitzendingen rondom het jubileum!

De volledige inzegeningsceremonie op 23 juni 1991 van Koning Harald (zijn vader Olav werd als eerste niet meer gekroond, maar ingezegend): https://tv.nrk.no/serie/kongefamilien/FSTL77005191/23-06-1991#
Galavoorstelling op 21 juni 1991, volledig terug te kijken: https://tv.nrk.no/serie/kongefamilien/FSTL77005591/21-06-1991
Een samenvatting van het afscheid door de Noorse bevolking van Koning Olav, op het paleizen plein: https://tv.nrk.no/serie/kongefamilien/FBUA01003491/29-01-1991
Een koninklijke reis door 12 provincies, Koning Harald en Koningin Sonja reizen door het land in de zomer van 1991: https://tv.nrk.no/serie/kongefamilien/FAKN71006391/26-12-1991

afbeelding van Henny

Henny

zaterdag 16 jan 2016 - 15:08

Als de donker blauwe outfit bedoeld wordt vind ik die wat gedateerd. Komt waarschijnlijk door de rok. Die had meer aangesloten moeten zitten. De kleur vind ik overigens erg mooi.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 16 jan 2016 - 14:45

(Nog maar een keertje ;), de vraag is een beetje naar boven verdwenen ;).)
Wat vinden jullie van Koningin Sonja's outfit van gisteren? Zie foto's in de log.

Ps willen jullie reacties op de prachtige vrij gegeven foto's in de andere log plaatsen? Dan houden we deze een beetje schoon voor het feest zelf, en komt niet alles door elkaar te staan! Je mag evt ook gerust je reactie daar naar toe kopiëren, als je dat fijn vindt. Alvast bedankt!

afbeelding van Eftichia

Eftichia

zaterdag 16 jan 2016 - 15:01

Ik vind het juist wel een feestelijke jurk, uitstekend geschikt voor het felicitatie protocol!

afbeelding van Iris

Iris

zaterdag 16 jan 2016 - 14:44

De donkerblauwe jurk van Sonja vind ik echt niet mooi, geen mooie pasvorm en een beetje gedateerd. Misschien had het geholpen als een recht model jurk was geweest (of is het een pakje?). De jurk bovenaan vind ik dan wel weer mooi, hoewel hij ook aan de 80's doet denken en hij inderdaad erg druk is vind ik wel dat Sonja dit kan hebben.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 16 jan 2016 - 14:48

Hihi, grappig, ik plaatste mn vraag ongeveer tegelijk met jou reactie.

Ik vind eerlijk gezegd Sonja's jurk wel mooi, maar totaal niet feestelijk, en daarom niet zo geschikt voor deze gelegenheid. Iets fleurigs staat haar zo mooi!

afbeelding van Iris

Iris

zaterdag 16 jan 2016 - 14:54

Ja, klopt. De jurk is totaal niet feestelijk, en zij kan dat juist wel prima hebben.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 16 jan 2016 - 15:03

Was het niet met het huwelijk van Carl Philip en Sofia dat ze met knalgeel aan kwam zetten? Heel, heel gewaagd. Maar ze kon het nog hebben ook. En dan nu zo'n sombere jurk, vind ik best jammer en had ik eigenlijk gewoon niet verwacht. Vind het verder geen probleem, maar t komt wel bij me op.

afbeelding van Henny

Henny

zaterdag 16 jan 2016 - 12:16

Bedankt.
Hoe dan ook, ik blijf het een drukke jurk vinden. Te veel ruches.:-)

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 16 jan 2016 - 15:02

Dat ben ik helemaal met je eens, ik vind hem ook veel te druk!

afbeelding van elisah.

elisah.

zaterdag 16 jan 2016 - 12:37

Henny, heel dom van mij, maar .het gaat over de ruchesjurk...!!. O,nee die vind ik zeker niet mooi ! , veel te druk en te popperig!
Ik dacht dat het over de zachtgroene jurk ging....................!!
De korte rode jurk staat haar ook fantastisch, op deze leeftijd nog zo,n goede uitstraling, daar kan je jaloers op worden!

Ben trouwens helemaal weg van het diadeem van Mette Marit, heel mooi gecombineerd met het orde lint.

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 16 jan 2016 - 11:38

De foto in deze log is overigens een oude foto, meldt er ter info maar even bij.

afbeelding van Eftichia

Eftichia

zaterdag 16 jan 2016 - 14:39

Heb je geen nieuwe vrijgegeven foto van het jubileum die je bij deze blog kunt plaatsen?

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 16 jan 2016 - 14:43

Dat kan wel, maar voor de nieuwe foto's kan gereageerd worden in de aparte log. En deze log is al aangemaakt (en dus de foto geplaatst) voor de nieuwe foto's zijn vrij gegeven. Dus blijft ie gezellig staan ;).

afbeelding van Eftichia

Eftichia

zaterdag 16 jan 2016 - 14:59

Sorry, het was maar een simpele opmerking!

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

zaterdag 16 jan 2016 - 15:00

Hoef je geen sorry voor te zeggen hoor! Ik gaf ook slechts een simpel antwoord waarom ik hem laat staan ;).
k Heb dr wel ff duidelijk bij gezet dat het een foto is uit 2011, dat scheelt verwarring, want ik kan me voorstellen dat mensen die weten dat er nieuwe foto's zijn vrij gegeven denken dat deze daarbij hoort. Dus even duidelijk een link naar de nieuwe fotolog er bij vermeldt ;).

afbeelding van Eftichia

Eftichia

zaterdag 16 jan 2016 - 15:06

TWOR@ O.k., ik vind die ruche japon niet mooi, het is voor mij teveel van het goede!!

Pagina's

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?