Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 12 feb 0 reacties

Koningin Máxima in Jordanië – dag 2

Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van zondagavond 10 tot en met dinsdag 12 februari het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië in haar functie van speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling. Jordanië heeft eind 2017 onder leiding van de Centrale Bank van Jordanië (CBJ) een nationale strategie voor inclusieve financiering gelanceerd voor het verbeteren van de toegang tot financiële diensten.

Koningin Máxima bezoekt Jordanië op uitnodiging van de regering. De laatste jaren is daar het aantal volwassenen met toegang tot financiële diensten gestegen van 24,6% in 2014 naar 33,1% in 2017 (CBJ, 2017). De nationale strategie van het land richt zich op het bereiken van die mensen die nog geen toegang hebben. Er is speciale aandacht voor vrouwen, jongeren, mensen met een laag inkomen en vluchtelingen. De belangrijkste pijlers van de strategie zijn het verbeteren van digitale financiële diensten, financiering van het midden- en kleinbedrijf en het verstrekken van kleine leningen. Ook richt de strategie zich op de ontwikkeling van financiële vaardigheden, consumentenbescherming en onderzoek naar het gebruik van financiële diensten. Veilige en betaalbare toegang tot financiële diensten draagt bij aan zowel de economische als sociale ontwikkeling van mensen en landen aldus de Wereld Bank Groep (WB).

Koningin Máxima begint haar bezoek op maandag 11 februari met een overleg met internationale ontwikkelingspartners als het United Nations Development Programme (UNDP), de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), de Wereldbank Groep (WB) en het World Food Programme (WFP) over inclusieve financiering.

Aansluitend gaat zij op veldbezoek. Zo spreekt zij met onderneemsters die agent zijn voor Dinarak, één van de aanbieders van digitale financiële diensten via de mobiele telefoon. Klanten kunnen bij de agent geld opnemen of storten op hun zogenaamde mobile wallet (mobiele portemonnee). Ook kunnen zij hiermee rekeningen betalen en geld overmaken. Dit levert hen tijdwinst op, is veiliger en zorgt tevens voor extra klandizie bij de onderneemsters. Bij het tweede bezoek praat Koningin Máxima met vrouwen die met een zakelijke lening en coaching van het Microfund for Women (MFW) een toeristisch bedrijf hebben opgebouwd. Aan de lening zijn ook een levensverzekering en een ziektekostenverzekering gekoppeld. MFW biedt verschillende soorten leningen voor het bevorderen van de economische ontwikkeling van vrouwen.

Het laatste bezoek richt zich op het verbeteren van toegang tot financiële diensten om de ontwikkelkansen van vluchtelingen te vergroten. In Jordanië bevinden zich circa 3 miljoen vluchtelingen uit verschillende landen. Hiervan zijn 760.000 mensen bij de UNHCR geregistreerd. Een groot deel van hen woont buiten de vluchtelingenkampen en probeert daar een bestaan op te bouwen. Op 5 september 2018 woonde Koningin Máxima in haar functie van erevoorzitter van het Mondiale Platform voor Inclusieve Financiering (GPFI) in Den Haag een workshop bij over financiële diensten voor gedwongen ontheemden (RVD persbericht 209, 2018). Koningin Máxima spreekt tijdens het veldbezoek onder meer met studenten met een vluchtelingenstatus over de studiebeurs die zij ontvangen via het Albert Einstein German Academic Refugee Initiative (DAFI). De UNHCR werkt aan vernieuwing van humanitaire financiële instrumenten. Als proef ontvangen de studenten de beurs digitaal via een mobile wallet. Aanschaf van onder meer studieboeken en betaling van collegeld gebeurt digitaal. Ook spreekt Koningin Máxima met enkele vluchtelingen over de opbouw van een nieuw bestaan en de rol van financiële diensten hierin.

Dinsdag 12 februari spreekt Koningin Máxima onder anderen met minister-president Omar al-Razzaz, de minister van Financiën, Ezzedin Kanakriyah, de minister van Informatie en Communicatie Technologie, Mothanna Gharaibeh, de minister van Planning en Internationale Samenwerking, Mary Kamel Kawar en de gouverneur van de Centrale Bank van Jordanië, Ziad Fariz. Ook heeft zij een rondetafelgesprek met vertegenwoordigers van private organisaties.

Koningin Máxima zet zich sinds 2009 als speciale pleitbezorger van de VN wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen, met inbegrip van lage inkomensgroepen en kleine- en middelgrote bedrijven, toegankelijk te maken en hiermee hun kansen op economische en sociale ontwikkeling te vergroten. Sinds 2011 is zij erevoorzitter van het Mondiale Samenwerkingsverband voor Inclusieve Financiering (GPFI) van de G20.

Outfit: ingekorte avondjurk met  verschillende vlakken van effen en geprinte zijde. Ontwerper: Giambattastia Valli. 

Máxima's mantel komt uit de collectie van modehuis Natan en werd voor het eerst bij haar gezien in 2004. Een oudje dus. 

Ps. De blog van gisteren is bijgewerkt met informatie over Máxima's nieuwe tas. 

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments