In juni 2018 verloor Máxima haar zusje Inèz aan zelfdoding. Sinds die tijd zet ze zich meer en meer in voor de mentale gezondheid van jongeren. Vanmorgen lanceerde ze in Rotterdam bijvoorbeeld de stichting MIND Us, waar ze ook gelijk erevoorzitter van werd.
Eén op de zeven jongeren heeft last van depressieve gedachten en één op de drie ervaart prestatiedruk. 75% van de psychisch klachten ontstaat voor het 25e levensjaar. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is. MIND Us is met steun van MIND opgericht.
Tijdens de lancering hield de koningin een heel persoonlijke toespraak. "Mijn eigen motivatie om mee te doen is heel persoonlijk. Het heeft te maken met mijn zoektocht na de dood van mijn zusje Inés, in juni al vier jaar geleden. Toen zij overleed, was ze 33 jaar… Dan word je overspoeld door heel veel gevoelens. Verdriet, verlies, machteloosheid. Dat het zo ver was gekomen en je haar niet hebt kunnen helpen. Maar we wisten niet goed hoe… het was moeilijk om erover te praten. Haar dood maakte heel veel gevoelens los. En steeds maar weer de vraag: hadden we méér kunnen doen? Ik merkte al snel dat ik niet alleen was. Ik hoorde van heel veel mensen dat ze hetzelfde hadden doorgemaakt met een familielid of een vriend of vriendin. Hoe kun je iemand met mentale problemen echt helpen? Veel mensen worstelen daarmee. Ik ben me hier toen verder in gaan verdiepen. En ik heb heel veel werkbezoeken gebracht aan organisaties die hiermee bezig zijn. MIND was daarbij een geweldige steun en partner. Heel veel dank. In Amersfoort ontmoette ik jongeren van de MIND Young Academy. Op het Maris College Kijkduin praatte ik met middelbare scholieren over hun mentale veerkracht. Ik was in Amsterdam om meer te horen over mentale gezondheid in de wijk. Ik had digitale ontmoetingen op Blue Monday en tijdens de Week van de Prestatiedruk. Ik deed mee aan een denksessie over de twee gezichten van sociale media. En ik sprak met studenten over hun stress en onzekerheid, bij het Time Out Café in Delft. Van al die gesprekken met jongeren, maar ook met wetenschappers, psychologen en artsen, heb ik echt heel veel geleerd. In de eerste plaats: verreweg de meeste psychische problemen ontstaan op jonge leeftijd. Drie kwart ontstaat vóór het 25ste levensjaar. De helft zelfs voor het 15de levensjaar! In de tweede plaats: snel in actie komen is héél belangrijk. Hoe eerder signalen worden opgevangen, hoe groter de kans dat jongeren hun mentale weerbaarheid weer terugvinden voordat de problemen té groot worden. Ten derde: om snel in actie te kunnen komen, moeten we psychische problemen uit de taboesfeer. We moeten er echt over praten. Het is juist belangrijk die gevoelens te delen. Met leeftijdgenoten, ouders, of andere vertrouwde mensen. Het is nodig dat jongeren eerlijk naar zichzelf durven kijken en ook elkaar helpen om de balans terug te vinden. Veel jongeren vertellen me dat ze het gevoel hebben in een pressurecooker te zitten. Alles moet leuk zijn, alles moet een succes zijn. Uit angst iets te missen, rennen ze zichzelf voorbij. Maar ook de mindere momenten horen erbij in het leven. Een sombere dag is ook oké en als je eens een dag niet presteert, is dat ook genoeg. Er zijn al heel veel goede initiatieven om de mentale weerbaarheid van jongeren te versterken. Het doel van MIND Us is niet om het wiel opnieuw uit te vinden. We willen ontdekken wat wérkt, samen met de jongeren zelf."
Klik hier voor de rest van de toespraak.
Mode
Outfit: Bruine midi-jurk met hoge middensplit en pofmouwen
Ontwerper: Zeus + Dione
Eerder gedragen: Nee
Schoenen: laarzen met gouden hak van Stella McCartney
Juwelen: oorhangers van diamant en citrien, die al een jaar of 15 in Máxima's juwelenkistje liggen
Het lijfje bestaat uit verticale stroken die tot net over de boezem aan elkaar zijn vastgezet. Hierdoor ontstaat een speels spel van lijnen.
Máxima heeft haar jurk wel iets aangepast. Bij het oorspronkelijke ontwerp vormen de middelste stroken een split.
Kwartet!
Laarzen van Stella McCartney: