Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt van maandag 28 tot en met woensdag 30 mei de Republiek India als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.
Koningin Máxima bezoekt het land op uitnodiging van de regering. Het is een vervolg op het bezoek van 2014. Koningin Máxima richt zich onder meer op de voorbeeldfunctie van India op het gebied van inclusieve financiering. Uit de laatste cijfers van de Wereld Bank Groep (WB) blijkt dat nu 80% van de volwassenen in India een bankrekening heeft. Een grote toename ten opzichte van de 53% in 2014. Daarnaast is de kloof in de toegang tot een bankrekening tussen mannen en vrouwen verkleind van 20% naar 6%. Aandachtspunt blijft wel het daadwerkelijk gebruik van een bankrekening, van de 80% mensen met een bankrekening maakt 48% hier geen gebruik van (WB: Global Findex 2017).
India is al jaren actief om de toegang tot officiële financiële diensten voor iedereen mogelijk te maken. Het land doet dit onder meer door beleid te combineren met één digitale openbare infrastructuur waar zowel de overheid, het bedrijfsleven als particulieren gebruik van kunnen maken. Deze zogenaamde ‘India Stack’ bestaat uit drie hoofdelementen; ten eerste een biometrisch identiteitsbewijs (identiteitsnummer gecombineerd met een vingerafdruk en irisscan); ten tweede een ‘virtueel persoonlijk betaaladres’ voor de overboeking van een salaris of ontvangst van een sociale uitkering (combinatie van identiteitsnummer, bankrekeningnummer, mobiel telefoonnummer) en ten derde de koppeling van digitale betalingssystemen, ‘interoperabiliteit’, zodat bijvoorbeeld geld overmaken naar familie via het ‘persoonlijk betaaladres’ eenvoudiger wordt. In aanvulling op de India Stack heeft de regering van minister-president Modi in 2014 het ‘Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana’ programma gelanceerd. Dit is het nationale programma voor inclusieve financiering. Het heeft mede tot doel ervoor te zorgen dat iedere familie in India toegang krijgt tot een bankrekening.
Woensdag 30 mei bezoekt Koningin Máxima Mumbai waar zij aanwezig is bij een bijeenkomst van het ‘CEO Partnership for Financial Inclusion’. Dit informele samenwerkingsverband van tien internationale bedrijven (Ant Financial, AXA, Bharti Airtel, Mastercard, PayPal, PepsiCo, Rabobank, Santander Bank, Telenor, Unilever) kwam op uitnodiging van Koningin Máxima in januari voor het eerst bijeen tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos. De CEO’s van de bedrijven spraken af dat zij hun kennis en ervaring op het gebied van inclusieve financiering met elkaar gaan delen en dat zij gaan samenwerken. Bij de bijeenkomst Mumbai zijn de lokale CEO’s aanwezig. Koningin Máxima heeft verder een gesprek met vertegenwoordigers uit de private sector in India over de ontwikkeling van klantgerichte financiële producten. Daarnaast brengt zij een bezoek aan de ‘dabbawala’s’. Dit zijn maaltijdbezorgers van warme lunches, een specifiek fenomeen voor Mumbai. De Dabbawala Associatie werkt samen met de digitale bank PayTM. Deze biedt de dabbawala’s een digitale bankrekening zodat klanten mobiel kunnen betalen. Dit is veiliger en bespaart tijd.
Outfit: Op de laatste dag van haar zakenreis naar India draagt koningin Máxima een bekende japon met wijde boothals en korte raglan mouwen van modehuis Natan.
Máxima droeg de outfit eerder in 2016 tijdens de doop van een cruiseschip en het staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland.