Koning Willem-Alexander is vandaag aanwezig bij de twintigste editie van Veteranendag. Hierbij verscheen hij in uniform, en wat staat dit hem goed! Veteranendag is een eerbetoon aan de ruim 100.000 Nederlandse veteranen die zich in dienst van de vrede hebben ingezet.
De koning houdt een toespraak bij de start van de ceremonie, die gehouden wordt in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Er worden diverse medailles uitgereikt en vanmiddag neemt de koning een defilé af op de Kneuterdijk, waar ruim honderd detachementen aan deelnemen. Dit zijn zowel veteranen als actief-dienende militairen van alle krijgsmachtdelen. Het defilé wordt ingeluid met een fly-past. Het defilé eindigt op het Malieveld dat is ingericht als muziekplein en waar de hele dag publieksactiviteiten plaatsvinden.
Onderscheidingen koning
Als de koning het leger bezoekt, of in dit geval tijdens zijn aanwezigheid bij Veteranendag, draagt hij doorgaans zeven onderscheidingen. Hoe dichter de onderscheiding bij het hart geplaatst is, hoe hoger in rang. Helemaal links zie je het Grootkruis van de Militaire Willemsorde, de hoogste Nederlandse dapperheidsorde. De koning is grootmeester van de orde en draagt daarom zelf dus ook het grootkruis. Dit gaat ook op vier van de andere onderscheidingen.
Willem-Alexander draagt ook het lintje voor Langdurige Dienst als officier. Helemaal links
zie je de enige onderscheiding die hij écht helemaal zelf verdiend heeft: het elfstedenkruisje. Deze kreeg hij in 1986, toen hij de tocht der tochten schaatste, als W.A. van Buren. Het elfstedenkruisje is zijn grote trotst, hij droeg deze zelfs tijdens zijn inhuldigingsceremonie als koning der Nederlanden.
Uniform
De koning draagt vandaag zijn uniform. Voor hij in 2013 koning werd, lichtte hij zelf het een en ander toe over het dragen van zijn uniform, in de Defensiekrant. Hij zei daarover dat de koning behoort tot de Nederlandse regering. Daarom kan hij gaan actief dienend militaire meer zijn, wat reden was om zijn ontslag in te dienen. Als koning blijft hij echter wel zijn trots voor en verbondenheid met de Nederlandse krijgsmacht uitdragen. In woord, in daad, maar ook ceremonieel. Het ceremoniële blijkt uit het dragen van zijn uniform. De koning draagt geen rangonderscheidingstekens meer. Wel draagt hij het Koninklijk Distinctief met de regalia (zie de mouwen van het uniform).
Ik heb het al eerder geschreven: WA wordt echt steeds knapper.
Aangezien WA in het leger heeft gediend, vind ik het geen probleem dat hij nu een uniform draagt, ik zou er wel bezwaar tegen hebben als hij dat uniform altijd zou dragen.
🤴🏼Een koning in een uniform raakt klaarblijkelijk genoeg vele snaren als ik dit blog en de vele posts lees…👨🏼✈️
Ondanks mijn grote respect 🫡 voor alle veteranen en Veteranendag toch een m.i. mogelijke detonatie, de witte anjer op het ceremoniële uniform van onze koning; deze wordt /tegenwoordig/ ook al gedragen op een uniform?
Ik dacht bekend te zijn met de herkomst incluis betekenis ervan maar ben toch even op onderzoek gegaan 💻 en heb aansluitend een vraag aan Petra en mijn medelezers 👇🏼
▪️Heeft wijlen prins Bernhard de anjer ooit in combi met zijn uniform gedragen?
https://www.veteranendag.nl/de-witte-anjer/
Ik zie onze koning persoonlijk liever niet in officieel uniform en houd staat & krijgsmacht graag gescheiden; hopelijk klopt mijn formulering & hoop tevens dat mijn bedoeling duidelijk is.
Ps: Dit lees ik vandaag, mooie informatie ℹ️
“Hoe dichter de onderscheiding bij het hart geplaatst is, hoe hoger in rang.”
👉🏼 Een dreigende constitutionele crisis pakte zich in donkere wolken boven Nederland 🇳🇱 => Lockheed ✈️ 💰
👉🏼https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Lockheed-affaire#:~:text=Omdat%20het%20kabinet%20daarvoor%20geen,in%20militair%20uniform%20te%20verschijnen.
👉🏼 Sindsdien is Bernhard altijd incluis verse witte anjer gesignaleerd maar zonder militair vertoon, uniform.
👉🏼 Prinses Beatrix heeft de witte anjer gedragen als statement en steun aan haar sterk bekritiseerde vader aangaande zijn zeer dubieuze rol in de zogenaamde ‘Lockheed-affaire’.✈️💰
#omkoopschandaal
https://www.modekoninginmaxima.nl/mode-met-een-verhaal-deel-3/
Zeer mooi dit blauwe uniform. Staat m zoveel beter dan dat groene.
Zeer veel waardering voor zijn inzet om de inzet van onze militairen te eren.! Dank veteranen en dank Koning!
Formeel en chik zo een uniform, wel zitten er veel gouden versiersels en knoppen op. En eigenlijk is een baard bij een uniform toch taboe? Maar genoeg gezeur, het past als gegoten en geeft de drager een aantrekkelijke uitstraling.
In Nederland mag een baard gewoon, in Engeland is dat nog maar sinds kort dat dat ‘mag’
Prins Harry droeg op zijn huwelijk een uniform en een baard. En dat is alweer 6 jaar geleden. Dus een probleem lijkt het niet te zijn. Waarom zou het ook?
Overigens heb ik totaal niets met militaire uniformen. En dat mag toch?
We zijn het niet meer gewend dat de koning een uniform draagt, maar het heeft een prachtige uitstraling! Willem Alexander mag het bij officiële gebeurtenissen gerust vaker doen wat mij betreft.
Het staat hem prima en geeft een echt koninklijk accent!
Heb nog een poosje naar de live uitzending van het defilé gekeken.
Indrukwekkend om te zien, maar ook om te horen hoe de veteranen reageren tijdens de korte interviews door een verslaggever.
En menigmaal klinkt dan een stukje emotie door, die ontroert!
Voor de volledigheid de overige grootkruizen van Z.M. van links naar rechts op de foto na de Militaire Willemsorde: Orde van de Nederlandse Leeuw, Orde van Oranje-Nassau, Huisorde Gouden Leeuw van Nassau, Huisorde van Oranje.
Leuk, deze (en voorgaande) aanvullende info!
Bedankt!
Ik blijf het mooi vinden, uniformen. Jammer dan WA niet vaker een show-uniform draagt, want zo is het geregeld in Nederland. Op prinsjesdagen, staatsbezoeken en een staatsbegrafenis zou een uniform hem niet misstaan.
Ik heb echt het idee dat Willem Alexander afgevallen is. Zijn kleding ziet er allemaal zoveel strakker uit dan voorheen. Hier vlogen net alle helicopters, vliegtuigen en straaljagers over. Mooi eerbetoon en ik moet altijd aan mijn opa denken die in de tweede Wereldoorlog voor ons gevochten heeft.
Dat idee had ik ook, toen ik de foto’s bekeek. Rondom zijn borst en buik, lijkt hij slanker. Het staat hem wel beter.
Mooi uniform. Lijkt me warm op zo’n dag. Heel waardevol dat de Koning de veteranen altijd zo in de spotlight zet.
Ik kan me voorstellen dat hij trots is op het Elfstedenkruisje, omdat hij dat zelf verdiend heeft, maar dit heeft toch helemaal niets met defensie/militaire dienst te maken? Men gaat toch ook geen onderscheiding opspelden die men na een wedstrijd breien heeft gewonnen?
Dat klopt, het Elfstedenkruisje heeft feitelijk niets met defensie/militaire dienst te maken. Tot 2012 was het Elfstedenkruisje ook geen officiële onderscheiding. In 2012 veranderde dat: het kruisje werd een officiële draaginsigne nadat de Verening de Friese Elf Steden, die de elfstedentocht organiseert, ‘Koninklijk’ werd. Toen besloot men dar het kruisje een echte onderscheiding werd, die je zoals de Koning dus zo mag dragen 🙂
Dank voor de uitleg, dat wist ik niet.
Net als het vierdaagse kruisje van de vierdaagse van Nijmegen. Of zoals het officiel heet “Kruis voor betoonde marsvaardigheid”.
Ik ben nu op het malieveld goeie sfeer.
Vanmorgen onderweg naar Den Haag zag ik een oudere veteraan ( periode Nieuw Guinea) die naast zijn militaire carrière ook erg sportief was, hij droeg zowel het vierdaagse als het elfsteden kruis.