In de serie 'Kleren maken de man' kijken we dit keer naar een kleine accessoire met een grote impact: de pochet. Volgens het Blauwe Boekje is een pochet een vierkante doek, die opgevouwen  en zichtbaar gedragen wordt in het borstzak van een jasje, blazer of dinnerjacket. 'For show, not for blow', maar wat is er allemaal mogelijk met een pochet en wie draagt wat in koninklijke kringen? 

Wie vandaag de dag op zoek gaat naar een pochet, kan bijna overal terecht. Modeketen H&M heeft pochetten van een paar euro in de collectie en bij het Italiaanse label Brioni bieden ze prachtige zijden exemplaren aan voor ruim honderd euro. Qua budget is er dus voor ieder wat wils, maar qua kleur ook. Tot het midden van de twintigste eeuw was het aanbod wit, wit en nog eens wit, maar tegenwoordig hangen felle prints gebroederlijk naast de veilige witte in de winkel. Arno Kantelberg van de stijlrubriek in Volkskrant Magazine adviseert zijn lezers om te kiezen voor een pochet die qua kleur complementeert of contrasteert met de kleur van je stropdas. Kantelberg: "Als je een wit pochet draagt, doe dat dan in combinatie met een wit overhemd. Het is anders zo'n eenzame witte verschijning in je borstzak. Heb je een stropdas of strik om de hals, stem de kleur van je pochet daar op af, maar pas op da ze niet dezelfde kleur hebben. En al helemaal niet én dezelfde kleur én dezelfde stof, dan kun je net zo goed meteen bij een autoverhuurbedrijf gaan werken.'

Auroverhuurder of niet: als koning Willem-Alexander een pochet draagt, kiest hij steevast voor een witte. Veilig, klassiek en passend bij zijn uniform: een donkerblauw pak met een wit overhemd. Prins Charles draagt daarentegen de meest uitbundige pochetten, die helemaal volgens het advies van Kantelberg matchen, maar niet overeenkomen met de kleur en stof van zijn dassen. 


Pieter van Vollenhoven met een das en pochet met vlinderdessin. 

Qua vorm is er ook veel mogelijk, want het vierkante doekje kan op heel diverse manieren gevouwen worden. Zo heb je 'The Presidential': een strak streepje stof van een centimeter boven de rand van het borstzakje. (1) Prins Carl-Philip en prins Daniel kiezen hier met regelmaat voor.  (2) Koning Willem-Alexander kiest steevast voor de zogeheten 'one corner up fold', zoals de naam al verklapt een vouwtechniek waarbij één punt uit het borstzakje piept. (3) De 'two corner up fold' is een iets ingewikkeldere techniek, waarbij twee piramidevormen boven de rand van de zak uitkomen en de (4) 'three corner up fold' doet daar weer een schepje bovenop. (5) Koning Filip van Belgie kiest heel toepasselijk met regelmaat voor de zogeheten kroonvouw met vier punten en prins Charles heeft een sterke voorkeur voor de nonchalante (6) Puff Fold. 

 

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Dick Jan Peters

Dick Jan Peters

dinsdag 31 jul 2018 - 00:37

Ben het eens met de heer kantelberg; Streng verboden: Das en pochet die teveel matchen........het moet juist NIET matchen, maar toch mooi zijn; Dus absoluut niet dezelfde stof, maar ook niet exact dezelfde kleurcombinatie. Er zijn geen regels voor, het moet zelfs een heel klein beetje vloeken. Ik heb 25 jaar een winkel in klassieke herenmode gehad, en de nette man gruwt van een teveel afgestemd pochet, om maar te zwijgen over een dasspeld, of boordpin. Streng afgekeurd! Het kan wel, maar nette mensen doen dat nooit. De absolute meester is de prins van Wales: wat een verfijnde, subtiele smaak, en toch nooit zo`n saai wit pochet......; ( dat laatste is mijn persoonlijke mening; witte pochets zijn wel netjes, en kunnen heel goed, vooral bij jongere mannen. Maar NIET in combinatie met een wit shirt, Willem-Alexander ! Een beetje je best doen, het kan bepaald mooier!

afbeelding van Merel

Merel

dinsdag 31 jul 2018 - 09:28

Ik stem ook op Charles. Beetje de dandy. Heerlijk. Zo'n witte strak gevouwen pochet voegt naar mijn mening niets toe. Als je het doet...

Zie bv. http://www.thesartorialist.com/men/milan-fashion-week-mr-modenese/
voor pochet inspiratie (en de andere onderdelen van de outfits van deze heren zijn ook vaak een lust voor het oog).

afbeelding van Maxi

Maxi

maandag 13 nov 2017 - 20:22

Die mening onderschrijf ik.

afbeelding van Babs74

Babs74

maandag 13 nov 2017 - 11:53

Als er iets uit mijn eigen zakken steekt, vind ik dat storend ogen. Vind ik eigenlijk ook bij een pochet. Mag van mij weggelaten worden

afbeelding van Siobhan

Siobhan

maandag 13 nov 2017 - 11:30

heel leuk!
Ik vind Charles zn stijl wel geinig. maakt t wat informeler terwijl de witte streepjes en puntjes t wat formeler maakt.
ga door heren !

afbeelding van jeanine68

jeanine68

maandag 13 nov 2017 - 06:19

Wat een leuk onderwerp, Josine.
Ik wist niet dat al die verschillende vouwen ook weer een naam hadden!
Leuk, ik heb er nooit zo op gelet eerlijk gezegd, maar ik vind het altijd wel wat hebben, zo'n pochet. Het maakt het colbert echt "af".

afbeelding van Marja

Marja

zondag 12 nov 2017 - 15:44

Helaas, ik vind een pochet niet mooi. Het breekt de mooie belijning van een colbert. De kleur of de vouw maakt me niets uit ik blijf me steeds afvragen waarom die onhygienische zakdoek zo zichtbaar moet zijn.

afbeelding van Merel

Merel

dinsdag 31 jul 2018 - 10:06

LOL, het is toch geen zàkdoek! En al helemaal geen gebruikte...!

Is er trouwens nog iemand die, zoals mijn grootouders, altijd een gestreken zakdoek (geparfumeerd! geborduurd! met monogrammen!) bij zich draagt (in de broek/rokzak of tas, niet in borstzak...)?

afbeelding van JokeGram

JokeGram

dinsdag 31 jul 2018 - 11:44

Hihi, ja! Mijn man kreeg 45 jaar geleden bij ons huwelijk 24 zakdoeken. Mét monogram mee! Altijd gebruikt en nu nog altijd een gestreken en scherp gevouwen zakdoek (nog steeds met monogram) in zijn broekzak! Altijd goed verjaarskadootje!

afbeelding van Merel

Merel

vrijdag 03 aug 2018 - 05:20

Oh, geweldig! Ik heb een stapeltje zakdoeken van mijn oma: batist met zelf geborduurde randjes en monogram: zo prachtig. Ze bewaarde ze in een klein laatje tussen zeep (een luxe doos met zeep: ook voorbij?) dus ze geurden ook nog eens heerlijk. Ik gebruik ze niet, maar dierbaar bezit. En mijn opa die ook altijd een gestreken en scherp gevouwen zakdoek bij zich had om wat kindertranen te drogen of een bebloede knie te deppen kan ik me ook nog goed herinneren. Zoveel poëtischer dan de papieren zakdoekjes van vandaag.

afbeelding van Paula

Paula

maandag 13 nov 2017 - 08:22

Voor mij voegt het ook niets toe. Dan heb je zo'n prachtig donkerblauw pak aan, strak in alles en dan piept er zo'n wit hoekje uit. Overigens, denkend aan mannenpakken, hier mag wel wat nieuwe mode in komen. Ik zag een tijd geleden iets van een ontwerper die gebaseerd op de kleding van de Indiërs, driekwart pakken maakte. Dus langere blazers en dan een broek eronder. Ik vond het prachtig.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

zondag 12 nov 2017 - 09:42

Wat een leuk onderwerp. Ik heb er nooit zo opgelet, maar ik moet Kantelberg wel gelijk geven, die witte pochets zijn wel heel saai...
The puff fold en two corner up folds vind ik het mooist.

afbeelding van Corine

Corine

zaterdag 11 nov 2017 - 23:14

Erg stijlvol! Mijn man draagt ze ook bij een kostuum, geeft net wat extra in combinatie met een mooie das en overhemd!

afbeelding van Johannetta

Johannetta

zaterdag 11 nov 2017 - 22:04

Leuke observatie! Daar heb ik nou nooit op gelet... en dat terwijl mijn oude vader (van 1907) vroeger, in de jaren 70, 80, toen ik kind/tiener was, altijd lette op button up or button down voor de boordpunten (en de lengte/breedte daarvan), de breedte van de revers en de stropdas, het colbert double breasted of niet, het split in de achterkant etc. In mijn ogen onbelangrijke zaken voor een man. Hij zag er overigens nooit modieus ui, en droeg ook nooit pochets, zegelringen etc.

Ik vind Filip wel chique met zijn kroontje... de punt van onze koning vindt ik wat weinig onderscheidend...

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?