Franse termen doen het goed in de modewereld. Door een tweedelige combinatie te omschrijven als een deux-pièce, of een set als een ensemble, voeg je met weinig moeite een flinke snuf allure en elegantie toe. Wie wil dat nou niet? Toch vind ik de adoratie van de Franse taal soms ook wel een beetje jammer, want het lijkt me best wel leuk om eens te vermelden dat Máxima gespot is in een heuse kippenpotenjurk. Want ja, als je pied-de-poule vertaalt, kom je toch echt uit bij de onderdanen van een kip.
Het pied-de-poule motief is klein en verfijnd, en heeft inderdaad -met wat fantasie- wel wat weg van een kippenpoot. Als het motief iets groter en grover is, spreek je van pied-de-coq (hanenpoten), als het dessin nóg een slagje groter is van pied-de-cygne (zwanenpoten), en de pied-de-elephant bestaat ook nog. Toch wordt de term pied-de-poule vooral gebruikt, als een soort overkoepelende term. Zo omschreef Michael Kors het motief van onderstaande jurk als pied-de-poule, terwijl er eigenlijk sprake is van pied-de-cygne.
Het broekpak dat Máxima eind 2017 aanschaft bij Natan is voorzien van kippenpoten, pied-de-poule dus. De vilten flaphoed is een ontwerp van Fabienne Delvigne.
Gelegenheden:
1. Opening Musis in Arnhem, 12 januari 2019
2. WEF in Davos, eind januari 2018
3. Jubileumsymposium Qredits in KIT, 7 maart 2019
4. Bijeenkomst MindUS, 8 november 2023
5. WEF in Davos, 16 januari 2024
6. 50-jarig jubileum van de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij, 20 november 2024
Mooie hoed. Staat haar fantastich. Het broekpak heeft geen mooie coupe; past niet;zit te strak en de broekspijpen zijn te lang. Een jasje op
valt mooier en maakt een mooiere lijn als het tot op het bovenbeen valt.