Avatar foto Door Josine Droogendijk
Diademen 23 mrt 2 reacties

Oranjejuwelen: Het parelknoopdiadeem

1 + 1 = 2, behalve in de kluis van de koninklijke familie. Dankzij een ingenieus systeem zijn de juwelen onderling te combineren, wat resulteert in een lange lijst mogelijke samenstellingen. Lang werd gedacht dat prinses Margriet voor haar trouwdag ook heeft zitten puzzelen met de juwelencollectie van De Oranjes, maar niets minder is waar. Al een jaar voor haar huwelijk werd het 'nieuwe' parelknoopdiadeem driemaal gedragen. In 1965 door koningin Juliana tijdens het staatsbezoek van Tanzania en vervolgens tweemaal door prinses Armgard en prinses Simone. Voor wie dat niets zegt: de schoonmoeder en schoonzus van Juliana. Het trouwdiadeem van Margriet was dus minder nieuw dan lang is gedacht, maar dat maakt de geschiedenis niet minder bijzonder. 

Het frame van het diadeem is relatief nieuw en stamt volgens de catalogus over juwelier Steltman uit 1965. De vijf rozetvormige broches zijn echter afkomstig van koningin Sophie, de vrouw van Willem lll. Op oude schilderijen zijn de broches met boutonparels (knoopvormige parels met een platte achterzijde) te zien als haarspelden.

Koningin Wilhelmina heeft de rozetvormige broches ook gedragen. Op de foto hieronder zie je ze links.

Prinses Armgard met het nieuwe parelknoopdiadeem in 1966:

Prinses Simone met het parelknoopdiadeem in 1966:

Na de onopvallende première kwam het nieuwe diadeem in 1967 opeens volop in de aandacht. Prinses Margriet, die dol is op symboliek, droeg het 'nieuwe' juweel op het trouwdag en daarmee stond het diadeem opeens vol in de spotlights.

 

Na de trouwdag van prinses Margriet hebben we het parelknoopdiadeem nog regelmatig gezien. Zo droeg koningin Beatrix het juweel tijdens haar inhuldiging, tweemaal tijdens een poseersessie voor een staatsieportret en veertien keer tijdens een gala(diner). 

Koningin Máxima heeft het parelknoopdiadeem ook gedragen, tijdens het staatsbezoek aan Brunei. De basis hebben we al wel vaker gezien, want deze droeg zij in combinatie met diamanten sterren uit de koninklijke kluis, als huwelijksdiadeem. 

Foto's met dank aan: 

Rijksvoorlichtingsdienst
Nationaal Archief/Anefo

Informatie met dank aan EDWIN.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
2 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Schitterend artikel, het lezen meer dan waard – en prachtige foto’s, om heel erg van te genieten !!

Superinteressant!
Wat mij verbaast: de schoonfamilie van prinses Juliana droeg juwelen van het Nederlandse koninklijke huis. Was dat toen gewoon geaccepteerd? We zouden nu toch wel commentaar hebben als de moeder van Laurentien of een schoonzus van Máxima met een (nieuw samengesteld) diadeem van Nederlandse historische juwelen zou rondlopen.
En wat de mode betreft: het valt mij wel op dat de galakleding van prinses Beatrix in haar koninginnetijd zeer stijlvol was. Ze lijkt nu vooral avondsoepjurken van glimstof te dragen.