1 + 1 = 2, behalve in de kluis van de koninklijke familie. Dankzij een ingenieus systeem zijn de juwelen onderling te combineren, wat resulteert in een lange lijst mogelijke samenstellingen. Lang werd gedacht dat prinses Margriet voor haar trouwdag ook heeft zitten puzzelen met de juwelencollectie van De Oranjes, maar niets minder is waar. Al een jaar voor haar huwelijk werd het 'nieuwe' parelknoopdiadeem driemaal gedragen. In 1965 door koningin Juliana tijdens het staatsbezoek van Tanzania en vervolgens tweemaal door prinses Armgard en prinses Simone. Voor wie dat niets zegt: de schoonmoeder en schoonzus van Juliana. Het trouwdiadeem van Margriet was dus minder nieuw dan lang is gedacht, maar dat maakt de geschiedenis niet minder bijzonder. 

Het frame van het diadeem is relatief nieuw en stamt volgens de catalogus over juwelier Steltman uit 1965. De vijf rozetvormige broches zijn echter afkomstig van koningin Sophie, de vrouw van Willem lll. Op oude schilderijen zijn de broches met boutonparels (knoopvormige parels met een platte achterzijde) te zien als haarspelden.

Koningin Wilhelmina heeft de rozetvormige broches ook gedragen. Op de foto hieronder zie je ze links.

Prinses Armgard met het nieuwe parelknoopdiadeem in 1966:

Prinses Simone met het parelknoopdiadeem in 1966:

Na de onopvallende première kwam het nieuwe diadeem in 1967 opeens volop in de aandacht. Prinses Margriet, die dol is op symboliek, droeg het 'nieuwe' juweel op het trouwdag en daarmee stond het diadeem opeens vol in de spotlights.

 

Na de trouwdag van prinses Margriet hebben we het parelknoopdiadeem nog regelmatig gezien. Zo droeg koningin Beatrix het juweel tijdens haar inhuldiging, tweemaal tijdens een poseersessie voor een staatsieportret en veertien keer tijdens een gala(diner). 

Koningin Máxima heeft het parelknoopdiadeem ook gedragen, tijdens het staatsbezoek aan Brunei. De basis hebben we al wel vaker gezien, want deze droeg zij in combinatie met diamanten sterren uit de koninklijke kluis, als huwelijksdiadeem. 

Foto's met dank aan: 

Rijksvoorlichtingsdienst
Nationaal Archief/Anefo

Informatie met dank aan EDWIN.

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Kuifje

Kuifje

zaterdag 25 mrt 2017 - 15:02

Ik vind die telefoon in dat kastje, op de foto met Prinses Armgard, leuk. Nu zou dit gefotoshopt worden of zou je iedereen met zijn mobieltje (GSM) bezig zien. LOL

afbeelding van zara

zara

vrijdag 24 mrt 2017 - 17:50

Geweldig, die foto van Wilhelmina, met balkon-decolleté en overdadige 'kerstboomversiering'. Wat moet dat een prachtig gezicht zijn geweest in een met kroonluchters verlichte balzaal!

afbeelding van Siobhan

Siobhan

vrijdag 24 mrt 2017 - 16:59

Gek dat Armgard en Simone zo n historische tiara dragen.

afbeelding van Jens

Jens

zaterdag 25 mrt 2017 - 13:49

Zeker raar. Ondenkbaar dat Máxima's moeder een tiara zou dragen uit de
koninklijke collectie. Kleding, hoeden, accesoires vind ik van een geheel andere orde.
Reken maar dat Bernhard's invloed groot is geweest.

afbeelding van orchidee

orchidee

zaterdag 25 mrt 2017 - 16:02

De moeder van Maxima is ook niet van adel, dat was prinses Armgard wel. Dat is toch een duidelijk verschil en heeft niets met invloed te maken.
Droegen de schoondochters van Margriet geen tiara's bij hun huwelijk? Ik weet het niet meer.

afbeelding van Carmen

Carmen

zaterdag 25 mrt 2017 - 18:10

Volgens mij droegen zij allemaal het korenaar diadeem bij hun huwelijk!

afbeelding van Edwin

Edwin

zaterdag 25 mrt 2017 - 11:25

Op het eerste gezicht misschien wel... Maar als je je verdiept in de geschiedenis van de Lippes en het karakter van Prins Bernhard, wel degelijk verklaarbaar. De Lippe von Biesterfelds kwamen uit een prinselijke familie (alhoewel Prins Bernhard als Graaf geboren werd) . De familie was, zacht uitgedrukt, niet zeer vermogend. Tevens was de familie niet in het bezit van (grote) kostbare familiejuwelen. Inmiddels mogen we wel concluderen dat Prins Bernhard een trotse man was en dat tevens bij de Prins uiterlijk vertoon en decorum erg hoog in het vaandel stonden.. Zijn verhoudingen met zijn moeder en broer waren zeer "close" te noemen. Daarom is het verklaarbaar dat de "Lippes" bij Juliana aanklopten (zij bezat namelijk een aanzienlijke collectie tiara's) bij officiële en publieke gelegenheden om het aanzien van de familie hoog te houden......

afbeelding van orchidee

orchidee

zaterdag 25 mrt 2017 - 12:08

Zo interessant was deze opmerking niet dat het twee keer geplaatst werd.

afbeelding van orchidee

orchidee

zaterdag 25 mrt 2017 - 12:06

We zien toch regelmatig, ook nu nog, dat de familie Oranje onderling juwelen uitleent. Wanneer de contacten goed zijn, is dat toch heel gewoon. Ook kleding wordt door meerdere dames gedragen, zoals je hier ook vaak ziet, waarom zou je dan een juweel niet uitlenen.
Ook bij b.v. de Oscaruitreiking wordt veel kleding en juwelen even "geleend".
Dat is dan weer prima reclame voor de modeontwerper en de juwelier.

afbeelding van Sjanine

Sjanine

donderdag 23 mrt 2017 - 20:41

Wat een puzzel moet dit geweest zijn, om dit allemaal uit te zoeken!!!
Ik vind het jammer dat Beatrix veel diademen, zover achterover op het hoofd gedragen heeft.
Dan worden ze minder zichtbaar.
Maar zoals op de foto's hierboven zitten ze heel mooi, vooral bij de inhuldigingsfoto.

afbeelding van Suus

Suus

donderdag 23 mrt 2017 - 20:06

Mooi blog Josine, leuk om de tiara zoveel terug te zien. Ook in deze tijd nog een prachtig exemplaar. Ik vraag me nog wel eens af of Maxima met de trouwdagtiara een kleine boodschap heeft verstopt. Dat het geen sterren maar zonnetjes zijn, als verwijzing naar de Argentijnse vlag. Maar misschien is dat te vergezocht.

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

donderdag 23 mrt 2017 - 22:16

Niet mijn favoriete diadeem, ik vind het met de sterren veel mooier. Alhoewel ik het Máxima wel heel mooi vond staan in Brunei. Dat komt vooral door de mooie jurk die ze erbij droeg.

afbeelding van Eftichia

Eftichia

donderdag 23 mrt 2017 - 15:42

Wat een interessant blog heb je weer in elkaar gezet, Josine, bedankt! Wat een fraaie diadeem en ook ik vind de staatsiefoto van Beatrix in witte galajapon werkelijk schitterend! Die andere 2 foto's van Beatrix mogen er ook zijn, prachtig die avondtoiletten!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

donderdag 23 mrt 2017 - 16:15

O ja, Eftichia ! En inderdaad, prachtig zijn ook Beatrix' twee andere avondtoiletten - wat een mooi en chic woord toch op zich al (ik hoor en lees het zo graag) ! En dan die uiterst verfijnde bruidsjurk van Prinses Margriet - wat een plezier die te mogen bewonderen !
Mooi dat je hier altijd verder reageert - het werkt ongetwijfeld ook positief bij het genezingsproces !

afbeelding van Trixedo

Trixedo

donderdag 23 mrt 2017 - 14:57

Wat een prachtige diadeem ! Schitterend vooral vind ik de staatsiefoto van (de nog vrije jonge) Beatrix in witte galajurk, met ordelint en -ster, broche en drievoudig fijn parelcollier !!
Dankjewel, Josine, voor al dit onderzoekswerk !

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?