Vandaag mag ik jullie met veel trots voorstellen aan een nieuwe moderator: Edwin. De komende tijd zal hij ons op de hoogte houden van het laatste juwelennieuws. Niet altijd het laatste nieuws trouwens, want Edwin is inmiddels ook helemaal op de hoogte van alle historische beelden van Emma, Wilhelmina en Juliana. Het blijkt dat hier nog veel scoops op te zien zijn, die het publiceren meer dan waard zijn. In de log van vandaag kijken we bijvoorbeeld naar Wilhelmina's rouwcollier. Ik zie uit naar nog veel meer juwelennieuws. Groetjes, Josine 

Edwin: 

Na het overlijden van Koning Willem III op 23 november 1890 werd er hofrouw afgekondigd in Nederland. De hofrouw gold niet in de minste plaats ook voor de minderjarige, nieuwe koningin: Wilhelmina. Conform de hofregels moest zij zich voor een bepaalde tijd compleet in het zwart kleden. De regels rondom de hofrouw waren niet mis. Volgens het hofprotocol en de daar bijbehorende voorschriften betekende dit namelijk 39 weken grote, 10 weken halve en 3 weken lichte rouw.

Koningin Emma versoepelde de regels rondom de hofrouw enigszins voor Wilhelmina na ca. 16-18 weken. Toch kon Emma het protocol niet helemaal naast zich neerleggen. Voor haar dochter bestelde ze daarom in het buitenland (o.a.: Frankrijk, Engeland en Zwitserland) passende (zwarte) rouwkleding bij verschillende leveranciers. Aangezien het niet gepast was in deze rouwperiode juwelen van diamanten en/of gekleurde edelstenen te dragen, werden er op 9 februari 1891 voor Wilhelmina speciale rouwsieraden besteld bij de Londense firma Jay & Co. Koningin Emma bestelde bij dit in rouwkleding gespecialiseerde „modemagazijn“ verschillende rouwbroches, rouwgespen, en een rouwcollier van echt Whitby- en Franse git. (Ook wel bekend onder de naam: Gagaat)

Git (gagaat) is een organische, fossiele delfstof. Git heeft een zwarte of donkerbruine kleur met een koperkleurige of metaalachtige glans. Git is eenvoudig te polijsten en wordt voor sieraden en kunstvoorwerpen gebruikt. De lage dichtheid maakt het mogelijk om grote, maar niet te zware sieraden te maken. Het bovengenoemde Franse git bestond uit zwart glas, geslepen in facetten. (Vanwege zijn diepzwarte kleur is de uitdrukking 'gitzwart' afkomstig van dit materiaal.) Na het overlijden van Prins Albert in 1861 ging zijn weduwe Koningin Victoria ook in het rouwzwart gekleed. Door juwelen uit Whitby-git bij de rouwkleding te dragen, maakte zij in de 19e eeuw deze halfedelsteen populair onder de gegoede klasse. 

Emma volgde ook het voorbeeld van haar Britse collega.  Op 18 maart 1891, ongeveer vier maanden na het overlijden van Willem lll, werd de jonge Wilhelmina gefotografeerd door de hoffotograaf Zimmermans. Wilhelmina droeg ten tijde van deze opname een zwarte, met tule versluierde jurk (grote rouw) samen met haar rouw-collier gemaakt van Franse git.


Foto: RVD

 

Na het overlijden van Wilhelmina is het collier naar Juliana gegaan, die het juweel minimaal twee keer heeft gedragen tijdens haar regeerperiode. Sindsdien is het collier -voor zover wij nu weten- niet meer gezien. 

Foto: Nationaal Archief 

-Advertentie- 

- Einde advertentie-

 


Foto: Nationaal Archief 

Noot van de redactie: Dit artikel is geschreven door Edwin: groot liefhebber van de juwelen van het huis van Oranje Nassau.
Dagelijks zoek ik op het web naar informatie over de koninklijke juwelen.
Regelmatig zal ik jullie in de toekomst op de hoogte houden over de koninklijke juwelen via ModekoninginMáxima.

Niets van deze website mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van druk, fotokopie, fax, overtypen, opslag in een geautomatiseerd gegevensbestand of anderszins, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de beheerders.

 

Reacties


afbeelding van Lies

Lies

woensdag 26 apr 2017 - 15:02

Edwin, leuk dat je over de juwelen van de Oranjes gaat schrijven. Als juwelenliefhebber kijk ik uit naar je logs!

afbeelding van Trixedo

Trixedo

woensdag 26 apr 2017 - 12:00

O ja, dit belooft wat - héél wat ! Bedankt, Edwin, ik kijk nu al heel verlangend uit naar de volgende afleveringen over die superschitterende juwelenschat van de Oranjes, uiteraard vooral in combinatie met hun prachtige avondtoiletten !! Dit wordt zonder meer echt genieten !!

afbeelding van Agnes

Agnes

woensdag 26 apr 2017 - 10:27

Leuke blog, succes hier tussen de dames :-)

afbeelding van AnnekeM

AnnekeM

woensdag 26 apr 2017 - 08:29

Wat een leuk blog Edwin. Zou heel leuk zijn als Máxima geïnspireerd wordt door je blog en het collier weer in de spotlights zet.

afbeelding van Siobhan

Siobhan

woensdag 26 apr 2017 - 07:41

Dank Edwin
Een collier dat best nog gecombineerd kan worden deze dagen met bijvoorbeeld een zwartwitte outfit.

afbeelding van Eftichia

Eftichia

woensdag 26 apr 2017 - 00:43

Wat een mooie eerste blog van jou, Edwin, gaaf dat je zoveel weet van de juwelen van het huis van Oranje Nassau. Ik heb enorm genoten van deze en bedank jou daarvoor, ik kijk uit naar de volgende blog!!

afbeelding van karpathos

karpathos

dinsdag 25 apr 2017 - 22:32

Edwin, wat geweldig dat je ons op de hoogte gaat brengen van de schitterende juwelen uit de kluis van de Oranjes. Je eerste log is zeer interessant.

afbeelding van Edwin

Edwin

dinsdag 25 apr 2017 - 21:44

Dank jullie wel! :-)

afbeelding van Moderator Petra

Moderator Petra

dinsdag 25 apr 2017 - 21:14

Welkom in ons team, Edwin!

afbeelding van Sarah Kay

Sarah Kay

dinsdag 25 apr 2017 - 21:11

Welkom Edwin!
Deze eerste log is in elk geval een hele interessante start van een vast bijzondere serie!

© 2022 ModeKoninginMaxima.nl | Alle rechten voorbehouden | Sitemap | Privacy & cookie policy
Realisatie door TWS Media uit Veenendaal

Realisatie door TWS Media

TWS Media uit Veenendaal is gespecialiseerd in het ontwikkelen van websites. Meer informatie? Bezoek onze website ?