Avatar foto Door Moderator Petra
Nederlandse prinsessen 24 okt 36 reacties

Hoe is het nu met het gezin van prins Carlos en prinses Annemarie?

In de serie ‘De kinderen van…’ hebben we eerst gekeken naar de kinderen van prinses Christina. Inmiddels zijn ze alle drie aan bod gekomen. Vandaag starten we met een serie over de kinderen van prinses Irene.

Foto ©PPE/Nieboer

Prins Carlos werd geboren op 27 januari 1970 als oudste zoon en eerste kind van prinses Irene en prins Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Zijn namen zijn voluit Carlos Javier (ook wel Xavier) Bernardo. Prins Carlos is geen lid van het Nederlands koninklijk huis, maar wel van de Nederlandse koninklijke familie. Hij stamt daarnaast af van het Hertogelijk Huis de Bourbon de Parme. Zijn moeder Irene is de tweede dochter uit het gezin van wijlen koningin Juliana en prins Bernhard. Daarmee is Carlos een neef van onze huidige koning Willem-Alexander.

Carlos wordt in februari 1970 gedoopt in Lignières in Frankrijk, in aanwezigheid van onder andere koningin Juliana, prins Bernhard, prinses Beatrix en prins Claus. De familie van Irene was door politieke omstandigheden niet aanwezig bij haar huwelijk, maar de doop van Carlos wordt wel bijgewoond. De doop vindt plaats in Kasteel Lignières, in de huiskapel van de familie de Bourbon de Parme. Kardinaal Lefebvre, oud-aartsbisschop van Bourges, doopt prins Carlos. Carlos Hugo en Irene zijn na hun huwelijk in dit kasteel gaan wonen.

Foto ©Nationaal Archief/Anefo/Joost Evers
Foto ©Nationaal Archief/Anefo/Joost Evers
Foto ©Nationaal Archief/Anefo/Joost Evers
Achterste rij v.l.n.r. prins Bernhard sr., prins Friso op de arm bij prins Claus, Pieter van Vollenhoven met prins Maurits en prins Carlos Hugo. Voorste rij v.l.n.r. prinses Christina, prinses Beatrix met prins Constantijn, prins Willem-Alexander, koningin Juliana, prinses Armgard (de moeder van prins Bernhard sr.), prinses Margriet met prins Bernhard jr. en prinses Irene met prins Carlos jr. Foto ©Nationaal Archief
Prins Carlos met zijn ouders en de tweeling in de wandelwagen bij Paleis Soestdijk in 1973. Foto ©Nationaal Archief/Anefo/Jaap Herschel

Carlos woonde de eerste jaren van zijn leven in Frankrijk, omdat zijn vader niet meer in Spanje mocht komen. Prinses Irene en prins Carlos Hugo woonden sinds 1968 in Frankrijk. Na deze 9 jaar verhuisde het gezin naar Spanje.

Toen Carlos 11 jaar oud was, scheidden zijn ouders. Prinses Irene trok als gevolg hiervan in bij haar ouders op Paleis Soestdijk, samen met haar kinderen. In 1996 werd prins Carlos naar artikel 8 van de wet op de adeldom, ingelijfd in de adeldom met de titel prins en het predicaat Koninklijke Hoogheid. Zelf gebruikt hij echter de titel prins Carlos. Na het overlijden van zijn vader, gebruikt prins Carlos ook de titel hertog van Parma en is hij hoofd van het huis de Bourbon de Parma. De titel hertog is overigens niet officieel erkend. Prins Carlos is sinds 28 augustus 2010 geïnstalleerd als grootmeester van de Constantijnse Orde van Sint-Joris, de Parmezaanze tak van de Heilige Militaire Constantinische Orde van Sint-Joris. Daarnaast is hij ook grootmeester van andere orden van deze dynastie: de orde van Sint-George voor Militiare Verdienste en de Orde van de Heilige Lodewijk voor Civiele Verdienste. Tenslotte is hij grootmeester van de Orde van de Legitieme verbanning.

School en studies Carlos

In Nederland gaan de kinderen van prinses Irene eerst naar de Internationale School in Amsterdam. Tegen de zin van prins Carlos worden de kinderen door Irene van die school afgehaald. Als Carlos 12 jaar is, Jaime en Margarita 9 zijn en Carolina 7, gaan ze naar de Vrije School in Zeist.

Van 1990 tot 1994 studeerde prins Carlos politieke wetenschappen aan de Wesleyan University in Connecticut. Een jaar later, in september 1995, startte hij met verschillende studies aan de Universiteit van Cambridge. In mei 1996 haalde hij zijn master in filosofie, demografie en bevolkingsstudies.

Werkervaring Carlos

Voor Carlos aan zijn universitaire studies begon, liep hij stage als assistent chef van het Kabinet van de Europese Commissie. Dit deed hij van september 1988 tot en met juli 1989. Na zijn universitaire studies, begon Carlos zijn loopbaan bij ABN AMRO in Amsterdam. Hier hield hij zich met name bezig met de voorbereiding op de invoering van de euro. Daarnaast werkte hij ook aan gestructureerde Financieringstraining in Hong Kong. Hij werkte tot en met 1999 voor de ABN Amro bank.

Foto ©PPE/Nieboer

In 2008 startte Carlos parttime bij MVO Nederland. Hier had hij maar liefst 9 jaar een nevenfunctie: hij hield zich bezig met duurzaamheid en circulaire economie. Daarnaast was Carlos van 2010 – 2016 voorzitter van Stichting Nederland krijgt Nieuwe Energie. Deze stichting speelde een leidende rol bij het realiseren van het Nationaal Energieakkoord voor duurzame groei.

Foto ©PPE/Buys

Huidig werk en functies

In 2007 startte prins Carlos als directeur bij Stichting Compazz. Compazz (formeel Stichting INSID) is een onafhankelijke stichting, die als doel heeft om circulaire economie, duurzame innovatie en transitie te versnellen. Sinds 2010 is Carlos ook keynote spreker en panellid van Compazz, waarbij hij graag zijn publiek uitdaagt en de uitdaging aan gaat om over deze onderwerpen te debatteren. Van 2019 tot begin 2024 zat Carlos bovendien in de adviesraad van Verantwoord Beleggen van PGGM.

Prins Carlos tijdens de 5e Rede van Fryslan over circulaire economie. Carlos was hier aanwezig als directeur van INSID (Stichting Compazz). Foto ©PPE/Buys

Naast duurzaamheid vindt Carlos de natuur ook belangrijk. Dat heeft hij niet van een vreemde, want prinses Irene zet zich ook graag in voor natuur en duurzaamheid. Zo werd Carlos voorzitter van de raad van bestuur van ‘QuestionMark’. Dit is een platform dat door Greenpeace werd opgericht, om consumenten te informeren over de duurzaamheid van consumentenproducten.

Foto ©PPE/Buys

Vorig jaar werd prins Carlos bestuurslid van de Stichting NatuurWijs. Daarnaast is hij sinds 2017 lid van de beleggingscommissie InnovationQuarter. Ook is hij sinds 2019 voorzitter van de adviesraad Taskforce (Korte Keten) in Houten. Tenslotte is hij sinds 2009 bestuurslid van Het Ex’tax Project in Amsterdam.

Prins Carlos met zijn kinderen, prinses Irene, prinses Margarita, prinses Viktoria en haar dochters in Alphen aan den Rijn voor Nationale Boomdag. Foto ©PPE/Nieboer

Representatieve taken

Soms verricht Carlos representatieve taken. Zo is hij jaarlijks met zijn familie aanwezig bij bepaalde plechtigheden in Parma en Piacenza. In 2001 hoorde hij bij het bruidspersoneel van het huwelijk van prins Constantijn en prinses Laurentien. En in 2003 was hij aanwezig bij de installatie van de Prins Claus Leerstoel. Hierbij waren ook koningin Beatrix en prinses Máxima aanwezig.

In 2011 waren Carlos en Annemarie, samen met Carlos’ tante Cecilia de Bourbon de Parme aanwezig bij de begrafenis van de oudste zoon van de laatste keizer van Oostenrijk, die op 98-jarige leeftijd stierf.

Op 16 juli 2011 in Wenen bij de begrafenis van Otto Habsburg-Lotharingen, de oudste zoon van de laatste keizer van Oostenrijk. Foto ©PPE/vd Werf

Ook waren Carlos en Annemarie uitgenodigd voor het huwelijk van erfgroothertog Guillaume en erfgroothertogin Stephanie van Luxemburg in 2012.

Foto ©PPE/vd Werf

Hugo Klynstra

In 1997 werd prins Carlos voor het eerst vader. Carlos had destijds een korte relatie met Brigitte Klynstra. Ze raakte zwanger. Volgens Carlos was het haar eigen beslissing om een baby te krijgen. Hij erkende het kindje dan ook niet. Op 20 januari 1997 werd de zoon van Carlos en Brigitte geboren. Omdat Carlos hem niet erkende, kreeg hij de achternaam van Brigitte. Brigitte, die zelf de stiefdochter is van graaf Adolph van Rechteren Limpurg, gaf hem de namen: Carlos Hugo Roderik Sybren Klynstra. Carlos’ zoon ging jaren door het leven als Hugo Klynstra. Tijdens een rechtszaak werd het vaderschap van Carlos officieel vastgesteld.

Hugo Klynstra was het niet eens met de gang van zaken tussen zijn vader en hem. Toen hij 18 jaar werd, wilde hij door zijn vader erkend worden, en de achternaam en de titel van zijn vader dragen. Prins Carlos had wel financieel voor hem gezorgd, maar wilde geen band met hem. Over en weer volgden er rechtszaken, met als gevolg dat Hugo sinds februari 2018 prins Hugo de Bourbon de Parme heet. Of hij er veel mee opgeschoten is, weten we niet. Je ziet eigenlijk maar zelden een foto van Hugo, en prins Carlos praat nagenoeg niet over zijn oudste zoon.

Annemarie

Prins Carlos leert in 2006 Annemarie Gualthérie van Weezel kennen. In oktober 2009 kondigen de twee hun verloving aan. Annemarie is dan al met hem meegeweest naar de doopdienst van Pieter van Vollenhoven jr. in Apeldoorn, waardoor de media al weet dat de relatie serieus is.

Foto ©PPE/vd Werf

Het verloofde paar trouwt op 12 juni 2010 in Wijk bij Duurstede. De bedoeling is dat ze kort daarna voor de kerk trouwen in Brussel, maar door de ziekte en het overlijden van Carlos’ vader wordt het kerkelijk huwelijk uitgesteld. Op 20 november 2010 vindt uiteindelijk het kerkelijk huwelijk plaats in de Ter Kamerenabdij in Brussel. Prinses Annemarie draagt een trouwjurk die is ontworpen door de Brusselse ontwerpers Jacques Devos en Pamela Hoffman.

Foto ©PPE/Nieboer

Annemarie Cecilia Gualthérie van Weezel werd geboren op 18 december 1977 in Den Haag. Ze is de oudste dochter en het tweede kind van oud-politicus en oud-ambassadeur Johan Stephan Leonard (Hans) Gualthérie van Weezel en zijn vrouw Gerarda Gezine Jolande (Ank) de Visser. Sinds haar huwelijk is Annemarie hertogin van Parma en Piacenza. Ieder jaar woont ze samen met prins Carlos plechtigheden bij in Parma en Piacenza. Annemarie is ook gravin van Molina. Die titel, die overigens nergens erkend is, heeft ze gekregen van haar schoonvader, die de titel vlak voor zijn overlijden aan haar verleende.

Foto ©PPE/Nieboer

Annemarie heeft één broer, Lodewijk Albert Jonathan Gualthérie van Weezel. Hij is getrouwd met Emmely Benschop. Samen hebben ze drie kinderen, een zoon en twee dochters. Daarnaast heeft Annemarie een jongere zus, Constance Else (Conny). Conny is getrouwd met Michiel Mensink. Ze hebben twee zoons: Max en Jack. Op de foto hieronder zie je Annemaries zus helpen met haar trouwjurk.

Foto ©PPE/Nieboer

Opleidingen

Annemarie ging van 1990 – 1992 naar het Gymnasium Hagan in Den Haag. Daarna haalde ze haar Frans baccalaureaat aan de Internationale Pontonniers school in Straatsburg. Aan de James Madison Universiteit studeerde ze bedrijfscommunicatie. Haar masterdiploma burgerlijk recht haalde ze aan de Universiteit van Utrecht. Tussendoor studeerde ze nog even een jaartje Gewoonterecht in Sydney en haalde ze een certificaat voor Chinees recht in Shanghai. Tenslotte haalde ze haar masterdiploma Mediastudies aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ik zeg: een slimme dame, die heel wat in haar mars heeft.

Werk

In het jaar 2000 liep Annemarie stage bij Sotheby’s in Londen. Daarna heeft Annemarie maar liefst 15 jaar als politiek journalist gewerkt in Den Haag en Brussel voor de NOS. In 2019 was ze ruim een jaar partner van Ward Howell International. Daarnaast is ze sinds die tijd partner van de community Panorama en partner van Consultive Leiderschapsdiensten (wat hoort bij Panorama). Ook is ze sinds 2020 lid van SER Topvrouwen. De focus van Annemarie ligt op diversiteit, gelijkheid en inclusie.

De smaak van de macht

In 2011 kwam er een boek uit van prinses Annemarie, genaamd ”De smaak van de macht”. Annemarie beschrijft in dit boek hoe vijf Nederlandse oud-minister-presidenten hun ambtsperiode ervaren hebben. Ze interviewde Piet de Jong, Dries van Agt, Ruud Lubbers, Wim Kok en Jan Peter Balkenende. Zij vertellen onder andere hoe ze hun functies beleefd hebben.

Foto ©PPE/Nieboer

Gezin

Carlos en Annemarie wonen tegenwoordig met hun gezin in Houten. Samen hebben ze twee dochters en een zoon: prinses Luisa, prinses Cecilia en prins Carlos Enrique.

Foto ©PPE/Nieboer

Prinses Luisa

 Prinses Luisa Irene Constance Anna Maria Prinses de Bourbon de Parme is geboren op 9 mei 2012 in Den Haag. De naam Luisa Irene betekent strijder voor vrede. Luisa is geschreven op de Spaanse en Italiaanse wijze en is een familienaam die ver terug gaat in de familie. De namen Irene en Anna zijn een vernoeming naar haar beide oma’s en Constance is een vernoeming naar haar tante en haar overgrootmoeder. Maria zal van Annemarie afkomen en heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat Carlos en Annemarie Rooms Katholiek zijn.

Foto ©PPE/Nieboer

Prinses Luisa de Bourbon de Parme wordt gedoopt op 28 september 2012 in de basiliek van Santa Maria della Steccata in Parma. Haar peetouders zijn: prins Jaime de Bourbon de Parme, prinses Irene, mevrouw Ank Gualthérie van Weezel (oma van moederskant), Constance Gualthérie van Weezel, prinses Maria Theresia de Bourbon de Parme en gravin Franca Zanardi Landi di Veano.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Prinses Cecilia

Cecilia Maria Johanna Beatrix Prinses de Bourbon de Parme is geboren op 17 oktober 2013 in Den Haag. Cecilia is een vernoeming naar Carlos tante Cecilia, het is sowieso een familienaam, en is tevens de tweede naam van prinses Annemarie zelf. De naam Maria komt ook hier vermoedelijk omdat de familie Rooms Katholiek is. Johanna is een vernoeming naar Annemarie’s vader en Beatrix is een vernoeming naar prinses Beatrix.

Foto ©PPE/Nieboer

Cecilia is gedoopt op 5 april 2014 in de kathedraal van Piacenza. Haar peetouders zijn prinses Beatrix, prinses Cecilia de Bourbon de Parme, opa Hans Gualthérie van Weezel, prinses Margarita de Bourbon de Parme en Véronique Kakebeeke-Gualthérie van Weezel, een nicht van prinses Annemarie. De kleine Cecilia wordt gedoopt in de doopjurk waarin ook haar moeder Annemarie en haar grootmoeder gedoopt zijn.

Foto ©PPE/Nieboer
In 2018 bezoekt prinses Cecilia samen met haar moeder Berceto, als gravin van Berceto. Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Prins Carlos Enrique

De jongste spruit, Carlos Enrique Leonard Prins de Bourbon de Parme, is geboren op 24 april 2016 in Den Haag. Carlos en Enrique (Henri) zijn allebei familienamen. Leonard is een vernoeming naar de vader van prinses Annemarie.

Foto ©PPE/Nieboer
Foto ©PPE/Nieboer

Carlos Enrique wordt gedoopt in de kathedraal van Parma, door de bisschop van Parma, Enrico Solmi. Zijn peetouders zijn koning Willem-Alexander, Dom Duarte Pio (de troonpretendent van Portugal), prinses Maria de las Nieves de Bourbon de Parme (tante van prins Carlos), Javier Lubelza Roca en Lodewijk Gualthérie van Weezel (de broer van prinses Annemarie).

Het gezin van Carlos en Annemarie met de peetouders van prins Carlos Enrique.
Foto ©PPE
Foto ©PPE

Instagram

Prins Carlos en prinses Annemarie hebben een instagram account genaamd @realecasadiborboneparma. Hierop delen ze foto’s van de momenten waarop ze als prins en prinses de Bourbon de Parme optreden.

In 2023 deelden ze bijvoorbeeld een foto van hun aanwezigheid bij het huwelijk van prins Amaury de Bourbon de Parme. Ook bij het galadiner dat er op volgde, waren ze aanwezig.

Daarnaast deelden ze een foto van de Heilige Communie van prins Carlos Enrique, waar ook zijn peetvader koning Willem-Alexander bij aanwezig was.

Kledingstijl Annemarie

Over de kledingstijl van prinses Annemarie is genoeg te vertellen. Wil jij meer weten over de bruidsjapon van Annemarie, en vooral over haar sluier? En over welke kledingmerken ze draagt? Binnenkort plaatsen we een blog over haar bruidsjapon en over haar kledingstijl.

Eerdere blogs uit de serie

Benieuwd naar de eerdere blogs uit deze serie? Klik dan op de links hieronder ⬇️

De kinderen van prinses Christina: Bernardo Guillermo

De kinderen van prinses Christina: Nicolás Guillermo

De kinderen van prinses Christina: Juliana Guillermo

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
36 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Volgens mij kan alleen een kind dat verwekt is binnen een wettelijk huwelijk de titel van Hertog van Parma erven en heeft prins Hugo altijd goed voor zijn zoon gezorgd.
Dan nog blijft het verdrietig voor een kind dat zijn biologische vader geen deel uitmaakt van zijn leven.

Je eigen kind niet willen erkennen omdat de relatie met de moeder van het kind is afgelopen, zegt veel over een mens.

Er zal wel een hele goede reden voor moeten zijn wil ik begrip op kunnen brengen voor het niet erkennen van je kind.
Slechte relatie met de moeder is voor mij geen goede reden , dan is het kind dubbel de dupe .

Wat een ontzettend leuke blog. En zo lang ook. Ik heb er lekker een kop thee bij genomen. Wat een tijd zal hierin zijn gaan zitten. Much appreciated

In dit interview geeft Carlos aan dat hij wel voor zijn zoon heeft gezorgd en dat de situatie van de titels iets anders ligt: https://www.vorsten.nl/vorstenhuizen/nederland/prins-carlos-verklaart-verschil-in-positie-tussen-zijn-zoons/

Wat een prachtige foto’s in dit blog!
En daarbij een veelheid aan boeiende informatie die een duidelijk beeld geeft van verleden en heden rond het leven van prins Carlos.
Chapeau Petra!👏
Ik kijk uit naar het vervolg!
Mijn gedachten blijven nog wel haken bij de verwikkelingen rond de geboorte en niet-erkenning van Hugo….
De reden en achtergrond zal voor ons verborgen blijven, maar ik vind het een verdrietige keuze van zijn vader om hem hiervan de dupe te laten worden!
En dat is nooit meer goed te maken met rechterlijke afdwinging, geld, titels en eer.

Goed verwoord Lieske, ik sluit me hier volledig bij aan

Wat interresant om te lezen over dit gezin,
En het lijkt me ook een heel leuk gezin, , over zijn buitenechtelijke zoon wist ik niet, ik vind het behoorlijk schokkend om te lezen hoe Carlos hier mee om gaat, heel triest voor de zoon, en ook denk ik voor Irene, het is toch een kleinzoon van haar.

Wat een ontzettend leuke en interessante blog…wat een klus is dit geweest. Het lijkt me een leuk gezin en kan niet wachten op de mode blog van Annemarie. Wat ik hier zie aan mode is in ieder geval heel erg leuk.

Ja, heb nog niet eerder zo’n langen blog gezien😉

Als het verhaal van Carlos klopt, over z’n zoon, dan heeft hij echt iets heel ergs meegemaakt. Een keuze voor een kindje maak je samen, altijd. Voor de zoon is het eveneens een drama.

Is dat zo Josine? Maak je de keuze oom een kindje te krijgen altijd samen?
Wat betreft Carlos. Wij weten niet hoe het precies zit. Wij weten niet hoe de moeder en de vader tot bepaalde keuzes zijn gekomen. Wel weten we dat het kind altijd de dupe is. Helaas.

Als het goed is, zijn beide partijen betrokken bij die keuze. Ik vind dat je als vrouw ver over een grens heengaat als je zonder medeweten van de man de anticonceptie weglaat of iets in die trant.

Maar een kind is toch niet altijd een keuze? Ondanks het bestaan van anticonceptie worden toch nog best wat vrouwen (daar doorheen) ongepland zwanger. We weten het niet wat er is gebeurd, gaat ons ook niets aan, maar een rechtszaak binnen de familie is nooit een goed teken.

Eens, maar het gebeurt wel.

Delphines situatie was een beetje anders: Haar moeder (Sybille) werd ongewild zwanger, maar haar vader (Albert) woonde bij de moeder, was feitelijk gescheiden van zijn vrouw Paola. De eerste levensjaren van Delphine hebben zij, moeder & vader als een gezin samengeleefd tot het moment dat Albert besloot om Sybille te verlaten en naar Paola terug te keren. Delphine & Albert zijn beperkt contact blijven houden (vaak alleen telefonisch) tot het moment dat het verhaal over Delphines bestaan in een populair boek werd gepubliceerd. Toen heeft Albert alle contact verbroken en ontkende hij dat hij Delphines vader was. De reconciliatie is er pas gekomen na een door het gerecht opgelegde DNA-test en uitspraak over de rechten en naam van Delphine.

Wat dat betreft heeft prins Albert van Monaco het uiteindelijk anders aangepakt .

Idd. Petra, omdat we te weinig weten over de reden waarom hij zijn zoon niet erkent kunnen en mogen we niet oordelen.
Maar wat een verdriet voor die jongen,, wel een vader te hebben, maar die jou afwijst …. ..
Daar moet toch wel heel een heel goede reden voor zijn om dat te kunnen begrijpen .

Tja, het maakt niet zoveel uit wat er tussen Carlos en Brigitte is gebeurd. Als je een goede oude bent/wil zijn, dan zet je dat opzij voor je kind. Dat hebben ze niet gedaan en de enige die daar de dupe van is, is hun zoon. Erg pijnlijk, zeker als je vader ook nog een semi bekend persoon is en je hem wel op allerlei foto’s trots met zijn andere kinderen ziet en jij wordt genegeerd. Een rechtszaak geeft in dit soort kwesties ook nooit wat je wil: een goede band kun je niet afdwingen, geld of een titel is dan een schrale compensatie. Je kan veel zeggen over Albert van Monaco, maar hij is er wel voor zijn buitenechtelijke kinderen.

Helemaal mee eens Linda👍
Kinderen mogen nooit de dupe worden van de acties van hun ouders.

Ik lees net je reactie….mooi verwoord en eens met je, Linda!

Schreef ik ook net van prins Albert. Toen had ik je reactie nog niet gelezen.

Ook eens!

Eens 👍🏻

Leuk Petra, het is vaak zo stil rond deze familie. Leuk om het dan allemaal eens op een rijtje bij elkaar te zien zo👍

Leuke serie👍🏻. Leuk gezin lijkt mij.

Wat een super leuk blog en wat een werk weer! Heel leuk om weer eens iets van hen te zien.