Avatar foto Door Josine Droogendijk
Kunst 13 feb 13 reacties

Er hangen niet zomaar wat schilderijen in de werkkamer van Willem-Alexander

Een groot deel van de week werkt koning Willem-Alexander in zijn werkkamer op Paleis Huis ten Bosch. Hoewel hij met zijn rug naar het raam zit, heeft hij toch een prachtig uitzicht. Met dank aan Aert Schouman.

Over de kunstsmaak van ons koningspaar is al veel geschreven. Hun voorkeur zou uitgaan naar moderne, strakke, minimalistische werken, maar mijns inziens is hun smaak veel breder dan dat. Zo verzamelen ze werken van de Nederlandse kunst- en behangselschilder Aert Schouman (1710-1792). Aanvankelijk schilderde hij mythologische en Bijbelse thema’s. Later kwamen daar decoratieve werken met (exotische) vogels, zeldzame dieren en planten bij. Inspiratie hiervoor deed hij op in de menagerie van stadhouder Willem V.

Voor de inrichting van het Nieuwe Stadhouderlijke Kwartier op het Haagse Binnenhof plaatste Willem V een grote bestelling bij Schouman. Voor het zogeheten Vogel Cabinet moest de schilder vijf doeken beschilderen met een totale oppervlakte van maar liefst 30m2. Zes jaar na de voltooing van het meesterwerk met allerlei exotische vogels, moest de stadhouder vanwege zijn vlucht naar Engeland alweer afscheid nemen van al het moois. In 1808 liet Lodewijk Napoleon de behangsels naar de vliering van Paleis Huis ten Bosch verhuizen, waar ze zo’n 150 jaar in de vergetenheid doorbrachten. Pas toen het paleis werd opgeknapt vanwege de naderende inhuldiging van Beatrix, werden ze herontdekt, afgestoft en aan de wanden van de Zwarte Eetzaal bevestigd.

Na de inhuldiging van koning Willem-Alexander werden de behangsels overgebracht naar Stichting Restauratie Atelier Limburg en vervolgens tentoongesteld in het Dordrechts Museum. Inmiddels zijn ze weer terug op het paleis, maar waar ze precies hangen is niet bekend.

BSR/Rubsamen

Wel weten we dat de koning en koningin actief op de veiling speuren naar nieuwe aanwinsten van Schouman. In coronatijd kwamen er twee behangsels op de markt die een duidelijke relatie hadden met de behangsels die Willem-Alexander en Máxima al in hun collectie hadden. Met tussenkomst van Peter Schoon, medebestuurder van de Stichting Historische Verzamelingen werden ze voor 39.000 euro aangeschaft. (Bron: Máxima, meer dan Majesteit). Met eigen ogen heb ik een van de kunstwerken gezien in de kelder van het Koninklijk Huisarchief. Zodra de restauratie is afgerond zullen ze ongetwijfeld een mooi plekje krijgen, hopelijk nadat ze ergens zijn tentoongesteld.

Nu vraag je je misschien af wat dit hele verhaal te maken heeft met de schilderijen op de werkkamer van de koning. Je voelt het vast al wel aankomen: ook die zijn van de hand van Aert Schouman. Het rechtse schilderij is een bovendeurstuk uit 1782. De website van het Koninklijk Huis omschrijft de compositie als volgt: “Bovendeurstuk met exotische vogels. Centraal op een rotsje staat een zilverfazant, op een tak ernaast zit een oranje rotshaantje en een niet identificeerbare vogel, in de lucht vliegt een paradijsvogel.”

PPE

Het linker schilderij is eveneens een bovendeurstuk uit 1782. Op de website van het Koninklijk Huisarchief wordt het werk als volgt beschreven: “Bovendeurstuk met exotische vogels. Centraal staat een mannetjes goudfazant met aan zijn linkerzijde een vrouwtjes goudfazant tussen beide staan twee kuikens. Links op een tak staat een knysnatoerako en rechtsboven in de lucht vliegt een niet identificeerbare vogel.”

Als de koning op een drukke dinsdagavond nog even wat wetten ondertekend of een boekwerk moet doorspitten, heeft hij dus gezelschap van een goudfazant, een knysnatoerako en een rotshaantje. Dat kan slechter, niet waar?

Ben je zelf ook wel te porren voor een exotisch vleugje in je woon- of werkkamer? Dan kun je altijd wat moois scoren voor een heel wat fijner prijskaartje.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
13 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wie wat bewaard, die heeft wat!
Ligt er misschien nog meer op de paleiszolder te verstoffen?
Dan kunnen ze er een wisselcollectie van maken.
Wat past de groene outfit van Maxima prachtig tegen de beschilderde achtergrond!
Mooie exotische vogels in de natuur, die in zulke zachte, omfloerste groen/bruintinten herfstachtig is weergegeven.
De schilderijen waar Caroline van der Plas bijstaat, matchen qua kleur prima met haar kleding, maar vind ik persoonlijk wat minder geslaagd dan de andere behangsels.
Maar dat is puur een kwestie van smaak.

Wat een leuk blog! En wat een prachtige kunst.

Super mooi dit behang en de schilderijen. Past perfect in het paleis.

Erg fijn deze achtergrond informatie. Werkelijk schitterende behangsels, pure kunst met een hoofdletter. Fijn dat ze weer van zolder zijn gehaald, want zoiets moois verdient een mooi plekje in het paleis.

🖼️ Werkelijk prachtige werken Josine incl weer een mooi historisch verhaal, djw. 📖

🤔 💭 Ik probeer me voor te stellen dat “ineens” Napoleon zegt “ weg met dat behang, sla het maar ergens op, de zolder van Huis ten Bosch”. 🙂
Ik vermoed dat eea door zijn adviseurs, medewerkers geadviseerd en verzorgd is, toch blijft het opmerkelijk. Wellicht zagen ook zij de schoonheid en de waarde ervan in.

👓 Verder: Vanuit een abstract perspectief kun je ook zeker genieten van deze werken, bekijk de lucht eens welke ongeveer 50% van de doeken beslaat.
☁️ Een prachtige abstracte weergave waarin de koning ook even in weg kan dromen, weg kan turen in oneindig lijkende luchten…. 🙌🏼

👉🏼 Over prachtige abstracte delen van oude werken gesproken 👇🏼

William Turner, een Engelse kunstschilder, is oa bekend om zijn grote doeken over maritieme onderwerpen. Eén van zijn beroemdste schilderijen is dat van de laatste vaart van een bekend oorlogsschip; meer dan driekwart van het doek bestaat uit water en lucht, m.i. prachtige abstracte kunst 👌🏼

💡💡Ik bedenk me ineens Josine dat Lodewijk Napoleon een broer is van…..

☝🏼Deze Lodewijk Napoleon heeft tevens het Stadhuis van Amsterdam ingepikt ( is ook eerder voorbijgekomen op MKM ) zodat meneer over een stadspaleis kon beschikken, het nu voor ons bekende Paleis op de Dam.

Tevens is hij ervoor verantwoordelijk aan de achtergevel ervan een bordes te hebben laten “plakken” zodat hij het volk kon aanschouwen en toegewuifd kon worden. 👋🏼
Heerlijk historische anekdote 📖

Op De Dam werden ook executies verricht, vandaar ad achterzijde vh Stadhuis van Amsterdam.

💡 Aha djw voor deze aanvullende info, historisch fijn dat hij er zorgvuldig mee om is gegaan, wie weet ook een kunstliefhebber.

Mooi dat de schilderijen terug zijn gevonden op zolder. Lijkt wel “Tussen Kunst en Kitsch”. “Ja, ik vond nog wat op zolder, misschien is het wat waard” 😉😂

Kunst is denk altijd een goede investering en wordt in de loop van de jaren vaak meer waard. Mooi om het verhaal erachter te lezen

Heel interessant Josine!