Wat is het toch jammer dat er in de tijd van koningin Beatrix zo weinig aandacht was voor koninklijke mode. Wat zouden er dan veel voorbeelden van creatieve outfits zijn opgedoken. Vandaag zetten we met terugwerkende kracht een geüpdate avondtoilet in het zonnetje.
Als je het mij vraagt, geeft het avondtoilet perfect de jaren ’80 mode van koningin Beatrix weer. Rokken van glanzend taft waren destijds in de mode, evenals pierrot-achtige ruffle-kraagjes. Een groot deel van de koninklijke garderobe was destijds donkerblauw, de kleur van stabiliteit en betrouwbaarheid. En dan was daar nog het creatieve aspect van mixen, matchen en vermaken. Hoewel het maar weinig mensen is opgevallen, gaf koningin Beatrix aan de lopende band haar kleding en accessoires een nieuw leven. Zo ook de avondrok die in deze blog centraal staat. De koningin droeg hem voor het eerst in 1982, tijdens een bijeenkomst in de Persclub in Washington. Ook tijdens het staatsbezoek van Frankrijk aan Nederland (1984) dook hij op met de de top met lange manchetten en een diepe V-hals. In datzelfde jaar kwam de rok, die je herkent aan de applicaties bij de zoom, ook in beeld op Prinsjesdag. Maar dan wel met een andere, hooggesloten top met pierrotkraag.
Oproep vermaakte mode Beatrix
Heb jij nog een voorbeeld van het mixen, matchen of vermaken van koningin/prinses Beatrix? Stuur me een mailtje. Wie weet kunnen we er een serie van maken!
In onderstaande blogs komen alvast wat andere voorbeelden aan bod. De lila Prinsjesdagjurk is nu een tweedelige combinatie.
De jurk van Prinsjesdag 2008 ook.
Een kobaltblauwe stof onderging een complete metamorfose.
Beatrix was als koningin heel stijlvast!
Haar kleding, kapsel, houding en uitstraling gaven mij altijd een vertrouwd gevoel van stabiliteit.
En haar beheerste optredens dwongen op een vanzelfsprekende manier respect af.
Van jongs af aan toonde zij een koninklijke waardigheid.
Zeer ambitieus, betrokken en plichtsgetrouw, maar wel met een gepaste afstand.
Leuk om te lezen hoe zij ook met haar eigen mode bezig was.
Dat had ik mij nooit zo gerealiseerd.
Ik bewonderde vaak de prachtige stoffen waar haar kleding van gemaakt was.
Wat een leuk blog! Prinses Beatrix was duurzaam avant la lettre😊
Volgens mij wa sBeatrix altijd erg trouw aan haar designers. Vreugdenhil vroeger, en nu Sheila de Vries, dacht ik. Bij Koningin Beatrix ging het meer om de look als om de mode. Kleding leek bij haar meer een “kostuum” net als bij Catherine. Ook een uniforme look, waardoor ze heel herkenbaar was zowel qua kleding als qua kapsel.
Vooral de look tijdens het staatsbezoek erg mooi! koningin Beatrix was toch altijd echt een ‘Majesteit’ vond ik. Haar kleding accentueerde haar status. In alles was zij een vorstin, taalgebruik, beweging enz.
Wat ik mij afvraag: Beatrix liet haar kleding door Nederlandse couturiers maken, maar betekent dit ook dat de stoffen van onbekende modehuizen/winkels kwamen? Of werden er stoffen van grote namen gebruikt als Valentino of Dior?
Waar kwamen anders al die stoffen vandaan? Weet iemand dit?
De stoffen komen veelal van Valentino, maar er zitten ook wel stofjes bij van de Albert Cuyp of buitenlandse vakanties.
In Rome is dus een chique stoffenzaak. In de etalage hangen foto’s van Beatrix, maar ook Máxima die daar hun stofjes kochten/ kopen. Rats flats thuis achter de naaimachine en weer een jurkje af 🙂
Leuk om te weten, dankjewel.
Volgens de legende speurde Beatrix zelf naar stoffen in Rome bijvoorbeeld. Haar coupeuse nam dan een patroontje van een ontwerper ( of misschien wel de Burda 🙂 ) en maakte daar een jurkje van.
Zomaar een patroontje lijkt me te simpel gezegd, Beatrix had een hele goede band met haar coupeuse, en in goed overleg,
met vele pas momenten kwamen ze tot een eindresultaat.
Dat ze geen gebruik maakte van bekende ontwerpers was denk ik omdat zij zich als prinses en later als koningin wilde onderscheiden van de jetset.
Beatrix ging toch ook varen met De Jet Set bijvoorbeeld op het jacht
Van Freddy Heineken…
Ze vond het te duur schijnt. Echte ontwerpers verkochten soms een deel van hun ontwerpen aan coupeuses als Vreugdenhil. Tja als je bijv.Dior het op maat liet maken was je veel duurder uit. Maar dan had je ook wat…
Altijd dat weer “een echte majesteit”. Haar kleding was toch vaak wel ouderwets hoor. Daar moesten wij thuis altijd een beetje om lachen. Heb je zoveel geld en dan jurkjes met die eeuwige schouderstukjes en er werd maar heel weinig echt mooi design door haar gedragen. Wat jammer was voor voor de grote modeontwerpers uit haar tijd. Die mochten nooit iets ontwerpen voor haar.
Nou, heb je jezelf toch nog ergens aan kunnen ‘ergeren’ vandaag 😉
En leuk om te lezen over een ‘speurende Beatrix’. Bedankt voor je reactie.
Zo jammer ook dat veel foto’s en filmbeelden in zwart/wit zijn uit die tijd.
Ook veel kleur hoor. Kleurenfotografie en televisie bestonden al lang voordat Beatrix ingehuldigd werd. Misschien is het te duur voor deze site om die kleurenbeelden af te kopen?
Er is heel wat kleding te vermaken bij de “royals”. Hoeveel kleding kan een mens eigenlijk hebben in het leven. Normaal is het eigenlijk niet al die outfits.
De jurk van prinsesjesdag en de jurk met de bruiloft van prins Maurits is ook een mooie vermaakt exemplaar van Beatrix.
Aaaah wat leuk dat Beatrix destijds al volop aan mixen en matchen deed.
Zelf koop ik ook vaak 2 tops op 1 broek, ipv 2 hele setjes.