Een trouwjurk is meer dan een kledingstuk. Het is de belichaming van hoop, traditie en liefde. In het Fries Museum is momenteel een expositie te zien over 250 jaar Nederlandse bruidsjurken. Een goede aanleiding om op deze website enkele koninklijke bruidsjurken onder de loep te leggen. Met vandaag: een jurk van textielbonnen en een kapot diadeem.
Op 20 november 1947 trouwde prinses Elizabeth met prins Philip in de Westminster Abbey in Londen. Vanzelfsprekend moest de bruid met een bijzondere jurk op de proppen komen. Maar dat ging niet zonder slag of stoot…
Allereerst was er de kwestie ‘stof’. Normaal gesproken is de keuze reuze voor een koninklijke hoogheid, maar door de zojuist beëindigde wereldoorlog was er in 1947 sprake van schaarste. Elizabeth moest dus, net als alle andere inwoners van het Verenigd Koninkrijk, shoppen met textielbonnen. Klein probleem: de bonnen voldeden niet voor de vele meters zijde die de prinses nodig had. Vanuit het volk werden er diverse inzamelingsacties opgezet, maar dat bleek volgens de wet illegaal te zijn. Uiteindelijk loste de Britse regering de kwestie op door 200 textielbonnen cadeau te doen.
De keuze viel op ivoorkleurige Chinese zijde. Dit was een bewuste keuze. Zijdesoorten uit Japan en Italië stonden op de zwarte lijst omdat deze landen beslist niet in het vriendenboekje van het Verenigd Koninkrijk stonden tijdens en kort na de Tweede Wereldoorlog.
De japon werd ontworpen door couturier Norman Hartnell, die drie maanden voor de bruiloft de definitieve tekeningen inleverde. Tijdens het schetsen had Hartnell zich laten onderdompelen in de wereld van de kunst. Daar stuitte hij op het schilderij Primavera (De wederopstanding) van Sandro Botticelli. Direct zag hij de verbinding met de actualiteit. Het Verenigd Koninkrijk lag in puin, maar zou weer groeien en bloeien.
Motieven van jasmijn, struikwinde en bloesem werden in borduurpatronen omgezet, zodat de vele ambachtslieden aan de slag konden gaan. Ook werden er tarwearen op de stof geborduurd: het symbool van vruchtbaarheid.
De jurk met een hartvormige halslijn en een aansluitend lijfje kreeg een sleep van 13 feet, wat staat voor zo’n 4 meter. Het vervaardigingsproces nam zeven weken in beslag en werd uitgevoerd door zo’n 350 ambachtslieden.
Een verdwenen bruidsboeket
Niet alleen het verhaal van de stof van Elizabeths bruidsjapon is bijzonder. Naar verluidt verdween het bruidsboeket, dat bestond uit orchideeën en myrthe, ergens tussen de aankomst op het paleis en de fotoshoot. Daarom werd er gevraagd of de bloemist een nieuw boeket kon maken. Zo werden er een week later opnieuw foto’s gemaakt, mét bruidsboeket.
Tiara in stukken
En dan was er nóg iets dat mis ging. De tiara die Elizabeth van haar grootmoeder kreeg, brak op de ochtend van de trouwdag zomaar in twee stukken. Stress allom, natuurlijk. Een juwelier repareerde het juweel gelukkig op tijd.
Kun je niet genoeg krijgen van (koninklijke) bruidsjurken? Dat komt goed uit! In het Fries Museum in Leeuwarden is momenteel een expositie te zien over 250 jaar Nederlandse bruidsjurken. Naast die van koningin Máxima kun je ook de jurk van prinses Carolina bewonderen. Ja, ik wil! loopt tot 16 februari 2025.
Eerder verschenen in deze serie:
1. De bizarre jurk van Soraya.
(Deze blog kwam tot stand in een samenwerking tussen Josine en Petra).
Dat er zoveel dingen mis zijn gegaan bij een koninklijk huwelijk! Dat kun je, je nu niet meer voorstellen. Wel bijzonder zo vlak na de oorlog, zo’n sprookjes huwelijk.
Hebben jullie gehoord dat Beatrice haar 2e kindje verwacht?
Beatrice droeg ook een heel bijzondere jurk op haar trouwdag, een galajurk van de Queen.
Edit: oh, dat staat hier onder ook al, sorry, zag ik later pas.
Een stressvolle start met een happy end….
Wat een prachtige bruidsjapon van schitterende stof!
De bonnen waren goed besteed hoor!
Omdat de jurk en sluier een druk geheel vormen, zou ik voor een rustiger ogend bruidsboeket gekozen hebben.
Orchideeën zijn nogal aanwezig….
Maar misschien vond ze het zelf wel heel mooi, en dáár ging het natuurlijk om!
Wat mooi dat de bevolking tijdens de periode van schaarste een inzamelingsactie wilde opzetten! Ik denk dat er tegenwoordig een ander sentiment leeft. Prachtige jurk trouwens, vooral de kleur en de glans.
Een iconische dag in de koninklijke geschiedenis. Altijd weer leuk hier beelden van te zien.
Wat een bijzonder verhaal. En wat fijn dat er bonnen zijn gedoneerd zodat Elizabeth toch deze prachtige jurk kon dragen. Maar wat een stress zal dit hebben opgeleverd. Boeket weg💐tiara gebroken👑en de spanning of er wel een jurk zal zijn👗. Gelukkig is het allemaal goedgekomen😉
Schitterende jurk en sleep, het is een kunstwerk. En dat in de toen moelijke tijden! Vraag mij af of zo iets vandaag nog gedaan zal worden, het wordt nu snel als te dekadend en luxueus beoordeld.
Heeft een van de Queens kleindochters (Beatrice?) de jurk niet ook gedragen?
Misschien leuk om de photos ter vergelijking hier bij elkaar te zetten.
https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fblauwbloed.eo.nl%2Froyaltynieuws%2Fnog-even-over-de-trouwjurk-van-prinses-beatrice&psig=AOvVaw0tWCvjkHNtaERwj4VwlqN4&ust=1728578763073000&source=images&cd=vfe&opi=89978449&ved=0CBEQjRxqFwoTCLjFhfTfgYkDFQAAAAAdAAAAABAE
Wat een verhaal.
Dat van de tiara wist ik.
Maar de bonnen van de jurk en het boeket niet. Dank je wel
Prachtige jurk en wat een knap bruidspaar. Inderdaad zoals Roos al zei ook een prachtig figuur. Elisabeth was echt een schoonheid, Ze stapte wel vrij snel over naar een meer degelijk uiterlijk. Maar dat zal wel horen bij de tijdsgeest van toen. Net als het kapsel van Beatrix. Nu prachtig maar in haar jonge jaren vond ik het helemaal niets (als hippe tiener zijnde 😉
Tja ModeMieke, echt de tijd van trouwen en meteen alles zo “mevrouwerig”.
Gelukkig is die tijd voorbij.
Nou ja, hoe is dat mogelijk: een tiara die zomaar in stukken breekt?
Dat moet toch echt schrikken zijn geweest zo op de ochtend van je huwelijk. Dan ook nog dat verdwenen bruidsboeket. Je hoeft niet bijgelovig te zijn om daar een heleboel ellende in het vooruitzicht bij te denken🫣
Prachtige jurk overigens (en wat een prachtig figuur had Elisabeth) en een mooi begin van een lang en ondanks alles ook gelukkig huwelijk.
De “Primavera” in het echt gezien en nooit aan deze bruidsjurk gedacht, leuk weetje Petra👍
O je Oranjefan, alles gelukkig toch nog goed gekomen die dag👍🤗
Twee keer de allerzwaarste ?
ja dat werd ook bij de jurk van Farah Diba vermeld toch?
Nee, bij de jurk van Soraya. Ik denk dat Josine deze kop als standaard wil gebruiken voor deze serie, en per ongeluk het einde niet heeft aangepast. Heb het even aangepast.
Dank !
ach ja het was Soraya. Ja een heel herkenbaar foutje
Ik vind dit echt een prachtige trouwjurk. Wat mij betreft het liefst zonder de sleep, maar die hoort er natuurlijk wel bij.