Avatar foto Door Josine Droogendijk
Máxima 07 mrt 12 reacties

Dit kledingstuk heeft iedere royal in zijn/haar kast hangen

Ooit was het witte overhemd een onderdeurtje. Iedere man droeg er een, maar niemand mocht hem zien. Hoe anders staan de zaken er nu voor!

Als je voor het eerst wordt voorgesteld aan je schoonouders is dat best spannend. Wat gaan ze vragen? Wat zullen ze zeggen? En ook: wat trek ik aan? Word je als toekomstige royal aan een heel land voorgesteld, dan is dat natuurlijk nóg spannender. Máxima koos voor haar eerste officiële optreden (de verjaardag van haar schoonmoeder) een veilig mantelpak van zilvergrijze zijde. Meghan koos zestien jaar later voor een heel andere aanpak. Naast ballerina’s en een spijkerbroek met gaten (!) droeg de Suits-actrice een wit overhemd. De mouwen quasi nonchalant opgerold, een paar knoopjes los. In één oogopslag maakte het kledingstuk duidelijk dat de hertogin in spe haar eigen ideeën had over de monarchie en de daarbij behorende kleedgewoonten.

Nathan Denette/CP/NLbeeld

De Britse media zagen er ook direct een verwijzing in naar prinses Diana. Die droeg tijdens een van haar laatste liefdadigheidsreizen eveneens een spijkerbroek met een wit overhemd. Nu is een ode zeker niet uit te sluiten, maar de klassieker is tegelijkertijd zó’n basisstuk, dat in theorie iedereen er wel mee geëerd zou kunnen worden. Niet voor niets omschrijft de Britse Vogue het witte overhemd als een wardrobe staple, wat zoiets betekent als ‘een vast onderdeel van iedere garderobe’.  

Hygiëne
Voor de geboorte van de klassieker moeten we terug naar de zeventiende eeuw. In deze tijd was de scheiding tussen de verschillende klassen strikten dat uitte zich ook in allerlei modewetten- en gebruiken. Het witte overhemd werd uitsluitend gedragen door heren van stand. Om hun kostbare mantels te beschermen tegen zweet, vuil en andere viezigheid, droegen ze over hun langere onderhemd een extra laag stof; een overhemd dus. Gezien het niveau van hygiëne geen overbodige luxe. In eerste instantie was de extra beschermingslaag niet tot nauwelijks zichtbaar. Grote kragen en riante dassen hielden de blikken tegen.

Wie de tv-serie ‘Downtown Abbey’ volgt, kan zien dat het overhemd door de seizoenen heen steeds meer in beeld komt en zo was het in het echt ook. Op een gegeven moment kon je met de smetteloosheid van het voormalige ondergoed zelfs iets communiceren over je sociale status. Hoe schoner het katoen, hoe rijker de heer. Omdat een wasmachine nog niet bestond, werd er in 1827 een losse kraag bedacht. Die was je toch net een stukje gemakkelijker. Hoe de rest van het overhemd eruit zag, deed er niet toe. Dat was toch niet zichtbaar.

Dames en heren
Anno 2024 staat het witte overhemd er heel anders voor. Iedereen heeft er wel een paar in de kast liggen en als er een hardnekkige vlek op zit, wordt er voor een paar tientjes gewoon een nieuwe aangeschaft. Door heren én door dames. Want ja, door de jaren heen is de klassieker zich ook thuis gaan voelen tussen de hoeden, jurken en rokken. De omarming van het dameshemd begon zo halverwege de negentiende eeuw. In deze tijd werd het kledingstuk gedragen als onderdeel van het moderne mantelpak of een avondtoilet.  Rond 1905 liet de modewereld zich inspireren door de bijzondere lijnen van de kropduif, in het Engels de pouter pigeon genoemd. Blouses met riante volants van kant zorgden ervoor dat de boezem hoog leek te staan, net als bij de duif.

Dat brengt ons gelijk bij de interessante blouse/overhemd-discussie, want wie graag dicht bij de strikte mode-definities blijft, zal de pigeon-look niet in dit artikel genoemd willen hebben. Zodra een wit overhemd rondere vormen aanneemt en bloezend gedragen wordt, is het namelijk een blouse. Een overhemd heeft juist rechte, strakke lijnen en daarnaast ook nog een kraag, manchetten en een lange knopenrij. 

Nu de modewereld losser en vrijer is dan ooit, worden de grenzen van het witte overhemd natuurlijk eindeloos verkend. De een voegt volants toe, de ander een sexy doorkijkje en ook qua stoffen en proporties gebeurt er van alles. De blouse/overhemd-discussie wordt dus met de dag ingewikkelder, maar dat houdt de koninklijke dames niet tegen om zich te hullen in het vroegere ondergoed. Letizia is met haar zwak voor minimalistische businesslooks de onbetwiste aanvoerder van ‘Kamp Overhemd’. Overdag combineert ze het kledingstuk met strakke kokerrokken, in de avonduren met lange galarokken van glanzende zijde.

BSR

Het mooiste voorbeeld van een koninklijk dameshemd werd in 2004 gedragen door Rania. Tijdens het huwelijk van Felipe en Letizia droeg de Jordaanse koningin een lange rok van glanzende zijde en fragiel kant, met daarboven een strak, zakelijk overhemd met opgestroopte mouwen. De clash van stoffen en stijlen was zo verfrissend, zo modern, dat ze onmiddellijk werd uitgeroepen tot de belle van het bal.  

Hoogmode
De masculiene kant van het witte overhemd wordt aan het hof ook wel gekoesterd. Tijdens de uitreiking van de Princess Grace Awards in New York (oktober 2018) droeg Charlène het kledingstuk samen met een zwarte smoking en dito bretels. Over stoer en krachtig gesproken.

BSR

Zit er dan helemaal geen houdbaarheidsdatum op het witte overhemd? Zeg nooit nooit natuurlijk, maar voorlopig in ieder geval niet. Waar de meeste trends na een jaar of drie, vier wel weer vervelen en vervolgens verdwijnen, is het niet eenvoudig om uitgekeken te raken op de ster van dit artikel. Je kunt hem dragen met een chique pantalon, een comfortabele jeans, een warme trui, een lange galarok, een zakelijk mantelpak en ga zo maar door. Bij alles en in iedere situatie voelt het kledingstuk zich thuis.

BSR

Dit artikel verscheen eerder in Vorsten.

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
12 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Leuk! En voor heel veel mensen een echt basis stuk. I love it! Op m’n spijkerbroek, maar ook bij een maxi rok.

Echt een kledingstuk waar je alle kanten mee opkunt, zoals de royals op de foto’s goed laten zien. Die schitterende look van Rania vind ik nog steeds sensationeel en de blouse met rode rok van Letizia ook zo mooi in zijn eenvoud.

Mooi, zo’n wit overhemd. Charlene vind ik helemaal top! Ik heb hem niet meer in mijn kast. Het was altijd: net niet, dus laat ik het aan anderen over die er wel mee weg komen.

Leuk blog om te lezen!
Zwart, maar zéker ook wit staat lang niet iedereen.
Bovendien staat het echt niet overal op, wat bij Maxima duidelijk te zien is.
Ik ben er dol op, vooral die met tulpkraag is mijn favoriet.
Werden er maar meer gedragen.
Veel vrouwen zie je met shirts, een overhemd/ blouse vind ik veel mooier en verzorgder staan.

Altijd goed een mooi wit overhemd. Eens dat Rania echt de topper is qua outfits met een overhemd maar ook de keuzes van Letizia vind ik erg mooi. En natuurlijk ook de lovertjes rok van Máxima in combinatie met het overhemd. Net even anders, leuk!
Ik snap dat alle royals zo’n tijdloos basis stuk in hun garderobe hebben!

Interessante blog !!!Zelf ben ik weg van “overhemden” wit of gekleurde en het liefst waar ik manchetknopen kan inzetten !!

Ik ben geen fan van knopen/strijken/doorschijnen/trekken/kieren/etc. en heb dus ook geen overhemden, maar Rania is inderdaad prachtig !

Leuk Josine, om de herkomst van het overhemd uit te zoeken.
De opvolger hiervan is in ruime maten te vinden in mijn kledingkast. Maar dan wel echt als blouse, met een diversiteit aan modellen en kleuren.
Ik ga dan ook bv voor de strikblouse van Letizia, zoals gedragen op de lange rok, maar ook de overhemdblouse waarin Rania en Kate hier getoond worden.
Wel vind ik de pasvorm erg belangrijk.
Wanneer ik Maxima in haar witte blouse en Rania/Kate naast elkaar zet, zie je overduidelijk verschil, met name bij de kraag en schouderpartij, die bij Maxima hier niet mooi afkleedt.
En de blouse moet qua stof en stijl wel combineren met de rok of broek die erbij gedragen wordt.
Heel leuk om te variëren met jasjes, vesten, sjaals, gilet, omslagdoek en sieraden op de blouse.

Mooi om te zien dat de witte blouse op zoveel verschillende manieren gedragen jpkan worden. Mooi op een lange rok en lekker stoer op een jeans. Ik heb zelf denk ik wel 5🫣verschillende soorten witte blouses.

Niets mis mee hoor lente-Tine; ik doe lekker met je mee met een stuk of 6-8 witte overhemden/blouses 😉 Linnen, viscose, katoen, met een glittertje, met een striksjaal etc. Allemaal anders van elkaar, maar zéér noodzakelijk 😂

Ik begrijp het wel, een witte blouse is gewoon onmisbaar, echt altijd en overal is dat een geweldig kledingstuk.

Dank je wel Josine 🙏🏻 voor dit interessante overzicht. Het is altijd mooi om te achterhalen wat de herkomst en evolutie van een kledingstuk is.
Mooi om te zien op de foto’s van Letizia en Rania hoe een bijna identieke combi toch zoveel verschil kan maken.
Door het stof gebruik (kant) in de set van Rania is het geheel spannender dan de set van Letizia, die “vlak” en daardoor saaier oogt.
Ook vind ik nog steeds op de foto’s van Maxima naast die van Letizia, dat de witte blouse van Maxima te wit en “clean” is ten opzichte van de glitterrok. De combi van Letizia vind ik mooier.
De foto van Charlène in smoking is prachtig; om het af te maken zou ik er nog een losse, open zelfstrikkende zwarte vlinderstrik bij hebben gecombineerd om nog meer dat smoking idee te benadrukken (net als de bretels).
Meghan laat zien dat jeans en een wit overhemd gemaakt zijn voor elkaar, een ijzersterke combi met elke jeansvorm (wijd, skinny, flared enz.) die er maar is.
Tot slot Kate in een heerlijke simpele outfit maar natuurlijk weer top uitgevoerd.