De laatste jaren gaat het gesprek hier nogal eens over wat Amalia qua werkzaamheden doet. Maar, wat deed Willem-Alexander eigenlijk op jonge leeftijd voor werkzaamheden? We nemen een kijkje naar de zichtbaarheid van de toenmalige prins van Oranje.
Beatrix was nog maar net een paar dagen koningin, of ze nam haar drie zoons op Bevrijdingsdag al mee naar de bevrijdingsmanifestatie in de Houtrusthallen in Den Haag. Ook prins Claus, prins Bernhard en pas afgetreden koningin Juliana waren erbij aanwezig.
Later die maand gaan de drie prinsen ook mee naar de Intocht van koningin Beatrix in Den Haag.
Ook zijn ze, zoals gebruikelijk, aanwezig bij het defilé dat gehouden wordt voor de verjaardag van koningin Juliana. Dat jaar is het echter niet op 30 april – in verband met de troonswisseling – maar op 31 mei.
Jaarlijks viert de toenmalige koninklijke familie in het Paleis op de Dam kerstfeest met het personeel. Zo leuk: hier helpen de prinsen met inschenken. Maurits en Willem-Alexander samen in actie.
Bovenstaande zijn dingen die ze als gezin of familie samen deden. Maar wanneer ging Willem-Alexander voor het eerst zélf activiteiten doen en welke activiteiten? Daar kijken we in deze blog naar.
Willem-Alexander 18 jaar
In 1985 wordt de prins van Oranje 18 jaar. Er wordt een galadiner gehouden, waarbij leden van de regering aanwezig zijn en daarnaast een paar prominente familieleden.
In juli van datzelfde jaar is hij voor het eerst aanwezig bij een vergadering van de Raad van State.
Natuurlijk is prins Willem-Alexander er in 1985 ook voor het eerst bij op Prinsjesdag. Hij zit naast zijn tante Margriet.
Opleiding Willem-Alexander
Daarnaast gaat de kroonprins bij de marine.
In 1986 wordt Willem-Alexander beëdigd tot luitenant ter zee, in aanwezigheid van koningin Beatrix en prins Claus.
Solo activiteiten
Afgelopen zaterdag had Amalia haar eerste solo activiteit. Volgens de NOS had Willem-Alexander zijn eerste solo activiteit pas op zijn 24e. Dat klopt ons inziens echter niet. De Prins van Oranje verrichtte zijn eerste activiteit alleen toen hij twintig jaar oud was. Prins Willem-Alexander verrichtte op Schiphol de doop van de nieuwe Boeing 747 200c van Martinair, die zijn naam draagt.
Ook is hij op 7 augustus 1987 aanwezig bij de doop en de tewaterlating van het koelschip “Prins Willem van Oranje” in Capelle aan den IJssel.
Daarnaast worden er dat jaar beelden vrij gegeven van Willem-Alexander bij de cockpit van de Beeckcraft Bonanza, die hij vloog op eerste praktijkles aan Rijksluchtvaartschool in Eelde.
Student cq prins Pils
Daarna is het rustig rond de prins, althans qua officiële activiteiten. Willem-Alexander studeert aan de Rijksuniversiteit in Leiden en is lid van de studentenvereniging Minerva. Al snel krijgt hij de ‘eretitel’ Prins Pils. Wel komt hij op zijn 21e verjaardag in beeld, als hij de erewacht bij Huis ten Bosch inspecteert. Ook bezoekt hij de ambtswoning van de burgemeester.
In 1988 ontvangt hij in Sneek het lidmaatschap van de Friesche Elf Steden uit handen van voorzitter Sipkema. Dit heeft hij te danken aan zijn deelname aan de Elfstedentocht in 1986, als W.A. van Buren.
In 1988 is prins Willem-Alexander ook aanwezig bij de dodenherdenking op de Dam, waar hij samen met zijn moeder een krans legt.
In november 1988 is hij aanwezig bij de nabootsing van de landing in Scheveningen door Willem Frederik van Oranje.
In 1990 had prins Willem-Alexander een belangrijke buitenlandse solo activiteit. De prins van Oranje was aanwezig bij de inhuldiging van de nieuwe keizer van Japan: keizer Akihito.
In april 1990 wordt hij benoemd tot adjudant van koningin Beatrix in buitengewone dienst. De benoeming gaat in op zijn 23ste verjaardag. Tegelijkertijd wordt hij bevorderd tot luitenant ter zee van speciale diensten der tweede klasse oudste categorie, van de Koninklijke Marine Reserve.
Examen
In 1993 behaalt Willem-Alexander zijn doctoraalexamen geschiedenis. Zijn afstudeerscriptie gaat over de Nederlandse reactie op het besluit van Frankrijk om binnen de NAVO een status aparte in te nemen. De scriptie is door Willem-Alexander niet openbaar gemaakt en de Universiteitsbibliotheek neemt in die tijd geen afstudeerscripties op in de openbare collectie.
Voorbereiding koningschap in een notendop
Pas hierna begint de voorbereiding op het koningschap. Willem-Alexander volgt cursussen bij de Koninklijke Landmacht. Ook verschijnt hij meer en meer in het openbare leven. Hij vervult representatieve taken en legt officiële bezoeken af. Als kroonprins verschijnt hij jaarlijks zo’n 110 keer bij officiële gelegenheden. Hij loopt stage bij de luchtmacht en houdt zich daarna vooral bezig met de rechterlijke macht en het binnenlands bestuur. Vanaf 1997 houdt hij zich ook meer bezig met het bedrijfsleven. Tenslotte specialiseert hij zich in het waterbeheer.
Meer lezen? Dat kan! Hier vind je bijvoorbeeld meer informatie over de vlag die de koning aan de muur van zijn werkkamer op Noordeinde heeft hangen. De vlag heeft een enorm lange reis gemaakt, en betekent veel voor de koning. Hier lees je waarom!
Ps dit overzicht is waarschijnlijk niet volledig. We hebben gebruik gemaakt van de foto’s van het Nationaal Archief. Ongetwijfeld hebben zij niet de beschikking over alle foto’s van die tijd.
Leuke blog, is totaal iets anders.
Nu verbaas ik mij erover te lezen dat willem-alexander aanwezig was bij de doop en tewaterlating van een schip.
Gezien eerder gesuggereerd werd dat dit alleen door vrouwen werd gedaan. Was de prins alleen aanwezig of heeft hij het schip ook gedoopt? Weet jij dat Petra?
‘k Vind het ook zo leuk dat de prinsen meehielpen met drinken inschenken tijdens de viering van het kerstfeest voor het personeel. Nu is het bijna ondenkbaar, dat er van zoiets foto’s zouden vrij gegeven worden, van de drie prinsessen. Toch best jammer.
Leuke foto’s van een jonge koning!
Wat ontzettend leuk die foto van het galadiner voor de prins van Oranje zijn 18e verjaardag. Nooit geweten en ook nog nooit beeld van gezien. Erg leuk. Zo lief geflankeerd door oma en moeder.
Als prins moest WA al vrij snel taken gaan overnemen voor zijn zieke vader.
Ik weet nog dat ik dat toen erg sneu vond; je weet dat het zijn voorland is, maar normaal gesproken zou hij nog wat meer de tijd hebben gehad en kunnen kiezen wat hij wel of niet zou hebben gedaan.
Aan de andere kant deed hij zo meer ervaring op en dat is ook mooi meegenomen.
Ik kan mij niet aan de gedachte onttrekken dat deze ervaring ervoor heeft gezorgd dat hij de mediacode in het leven heeft geroepen en Amalia in alle rust laat beslissen wat ze wel of niet wil doen.
En dat is alleen maar begrijpelijk.
Dat zal dan vast ook de reden zijn dat hij al behoorlijk jong erbij was op dodenherdenking. Alhoewel, wat dat aangaat zou Amalia daar mijns inziens best al bij kunnen zijn, en ook op 5 mei. Zijn toch wel heel belangrijke momenten voor het land.