Prinses Diana wist, zeker aan het einde van haar leven, perfect wat haar wel stond en niet. Maar waar ze misschien nog wel meer in uitblonk, was het maken van diplomatieke kledingkeuzes. Zo ook in Saudi-Arabië.
In november 1986 vertrokken prins Charles en prinses Diana naar de Golfstaten voor een uitgebreid charmeoffensief.Naast Oman, Qatar en Bahrein, kwam ook Saudi-Arabië aan bod. Via haar hofdame liet prinses Diana aan ontwerpster Elizabeth Emanuel weten dat er nieuwe kleding nodig was:
"Beste Elizabeth, zoals je wellicht al had begrepen, zullen de prins en prinses van Wales verschillende landen in de Golf bezoeken in november van dit jaar. Bepaalde speciale vereisten met betrekking tot kleding moeten in acht worden genomen. Ik schrijf je nu om te vragen of het voor jou mogelijk is om een paar schetsen voor dag- en avondkleding aan de prinses voor te leggen, zodat Hare Koninklijke Hoogheid items voor deze tour zou kunnen selecteren.
Hun koninklijke hoogheden bezoeken Oman, Quatar, Bahrein en Saoedi-Arabië. Het klimaat in de eerste drie landen varieert van een koele Britse lente tot een goede Britse zomer en in Saoedi-Arabië kan het heet en vochtig zijn. In alle gevallen is bescheidenheid aan de orde van de dag met mouwen tot aan de elleboog, onopvallende decolletés en rokken die redelijk vol zijn tot net onder de knie of langer. Alleen in Saoedi-Arabië is het nodig om lange mouwen, hoge halslijnen en zoomlijnen te gebruiken om de enkel te bedekken voor zowel overdag als 's avonds. Synthetische stoffen worden niet aangeraden."
Inspiratie
Naast een (ongebruikte) schets van een burka met enorme strik, kwam Elizabeth ook met een zwart-witte avondjurk op de proppen. Het ontwerp met pofmouwen en sterke contrasten sluit perfect aan bij de powerdressing-trend uit de jaren tachtig, maar wie beter kijkt ziet op de foto ook de inspiratiebron voor het ontwerp. Het zwart-witte lijnenspel op het lijfje weerspiegelt namelijk treffend en toch subtiel de lijnen van de witte keffiyeh (hoofddoek tegen zand, hitte en kou) versus de zwarte gewaden van de mannen om haar heen.
Bij de dagkleding werd de keffiyeh eveneens als inspiratiebron gebruikt.
Wie, bewust of onbewust, in de voetsporen van prinses Diana is getreden, is koningin Mathilde. In Jordanië droeg zij namelijk een jurk met een knipoog naar de ordaanse rood-witte keffiyeh.
Foto: Wim Dehandschutter