Avatar foto Door Josine Droogendijk
Kunst 20 feb 13 reacties

Deze kunst hangt in Máxima’s mediaruimte

Toen de coronacrisis uitbrak, moest Máxima haar werkzaamheden online voortzetten. Op Paleis Huis ten Bosch werd er al snel een heuse mediaroom ingericht. Mét mooie kunst.

Laat ik je eerst even meenemen naar het paleis, dan weet je over welke ruimte we praten. Paleis Huis ten Bosch kom je binnen via het bordes en de vestibule (1). Sla je links af, dan kom je de Blauwe Salon (2), de DNA-kamer (3) en werkkamer van de koning (4) tegen. Ga je rechtdoor, dan kom je in de Oranjezaal (5). Sla je rechtsaf, dan kom je via de Chinese Zaal (6) en Japanse Zaal (7) in een ruimte terecht waar opvallend weinig over bekend is. Via plattegronden en op allerlei websites heb ik proberen te achterhalen wat de vroegere functie was, maar helaas. (Weet je het wel, laat het dan vooral even weten!) Maar wat er vandaag in ruimte 8 gebeurt, weet ik wel: het is Máxima’s mediaroom geworden.

Vanaf de achterzijde gezien:

De rode cirkel wijst de mediaruimte aan. (c) PPE/Nieboer

Omgeven door prachtig schilderwerk voert de koningin hier haar digitale VN-werk uit.

De drie schilderijen achter de koningin hebben me heel wat zoekwerk opgeleverd. Honderden ruïnes en reizigers verder was ik er nog steeds niet achter wie de maker was, maar gelukkig kon Josephina de Fouw, conservator 18de-eeuwse schilderkunst in het Rijksmuseum, me meer vertellen. “Twee schilderijen achter koningin Máxima (midden en rechts) én het kunstwerk boven de schouw zouden van Jean George Teissier moeten zijn. Allemaal gemaakt rond 1780.”

(c) PPE/PvK

Volgens de website van het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) was Teissier schilder, decoratieschilder (van interieurs), restaurator (van schilderijen) en museumdirecteur. Een kunstzinnige man dus, die de drie schilderijen vervaardigde voor Willem V, de Prins van Oranje-Nassau.

Het werk van Teissier is inderdaad terug te vinden op rkd.nl. Het middelste schilderij van de foto hierboven verbeeldt een landschap met een ruïne en twee mannen in middeleeuws kostuum.

Het schilderij rechts toont een “Italianiserend landschap met pastorale scène”.

Het kunstwerk boven de schouw verbeeldt een Cappricio met ruiter te paard.

Het schilderij links van koningin Máxima (vanuit ons gezien) is gemaakt door Willem Kett.

Tegenover koningin Máxima hangen ook enkele werken van W. Kett.

Dat de zeven schilderijen zo’n prominente plek hebben gekregen in het paleis is niet zo verwonderlijk. Om dat te begrijpen, moeten we wel even de geschiedenisboeken induiken. Het zit zo: in de tijd van Willem V en Wilhelmina van Pruisen ontstonden er onrusten in ons land. Lang verhaal kort: het echtpaar moest vluchten. In alle haast werden er enkele kostbaarheden meegenomen, maar veel schilderijen moesten ze achterlaten. Na de Slag bij Waterloo en Napoleons afstand van de troon kreeg Nederland de buitgemaakte kunst weer terug. Koning Willem l besloot een groot deel van de koninklijke kunst onder te brengen in een toegankelijk museum (Mauritshuis). Slechts een fractie van het kunstbezit uit stadhouderlijke tijd werd ondergebracht in de Koninklijke Verzamelingen. De zeven schilderijen in Máxima’s mediaroom behoren dus tot de oudste werken van de koninklijke collectie. Als groot kunstliefhebber zal zij dat vast kunnen waarderen.

(c) PPE/Van Emst

In de tijd van koningin Beatrix hingen de kunstwerken en de kroonluchter er overigens ook al. Ze zijn dus niet speciaal voor Máxima verhuisd.

Hofmeester, Bart / RVD

De ruimte van de andere kant:

Hofmeester, Bart / RVD

Ps. Over de kleurrijke kroonluchter heb ik jaren geleden ook al eens geschreven, maar die blog is bij de verhuizing verdwenen. Wie heeft de informatie toevallig nog paraat of weet nog wie de maker is?

Volgen
Laat het mij weten wanneer er
13 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Wat een super leuke interessante blog!

Wat een mooie kunst! Dank voor dit kijkje in de mediakamer.

Wat een leuk weetje en mooie schilderijen. Maar die glazen kroonluchter die is echt geweldig!

Rondkijken, genieten, ogen dicht en even dromen dat ík daar in dat stijlvolle interieur mijn werkkamer zou hebben….!
Wat een prachtige meubels en mooie stoffering, in harmonieuze kleurstelling.
De inrichting is niet pompeus maar goed gedoseerd, met prachtig antiek, wat aan het totaalplaatje een warme en voorname uitstraling geeft. Ja, ik hou ervan!

De kroonluchter doet mij erg denken aan de kroonluchter in het Heijmans van de Berg gebouw van het UMC Utrecht. Deze is vervaardigd door kunstenar Cerith Wyn Evans: https://kunst.umcutrecht.nl/nl/kunstwerken/cerith-wyn-evans

Wat een mooie lamp, nog voller en rijker en wat leuk dat het een replica is naar een kroonluchter uit een Venetiaans paleis. Hoe vrolijk is toch Murano glas, het leeft en past eigenlijk binnen zoveel interieur stijlen. Ook een simpele glazen lampenvoet met een leuke kap doet al wonderen in je huis. Mensen die van strak houden vinden dit gruwelijk en kitsch, maar dan is er weer iets anders om van te dromen…

Leuke blog, vind de Mediakamer alsook Máxima;s werkkamer erg sfeervol, laatste staat niet op tekeninktje, maar geloof naast Blauwe Salon/Links van Bordestrap in de Wassenaarse vleugel, niet?

Op zich natuurlijk leuk, maar de Wassenaarse vleugel is toch vooral Prive terrein? Zag in t nieuws(TT)dat Prinses Beatrix vrijdag tijdens skien n pols gebroken heeft, al geopereerd is en weer thuis is, beterschap!

Interessant weer dit! Zo’n leuke “rubriek”
Dank
De kroonluchter is vast murano glaswerk

Zeer Interessant .. de kroonluchter doet
mi venetiaans aan maar heb verder geen info.