Avatar foto Door Josine Droogendijk
België 11 dec 22 reacties

Deze juwelen kocht Mathilde via de veiling

Waar de Oranjes kunnen putten uit een goedgevulde juwelenkluis, is de keuze bij de Belgen beslist niet reuze. Maar…. daar komt langzaam maar zeker verandering in! Koningin Mathilde heeft de veilingcatalogi ontdekt.

Juwelen worden doorgaans doorgegeven van moeder op dochters en/of zoons. Omdat zowel koningin Emma als koningin Wilhelmina slechts één dochter kregen, erfde Juliana in de jaren dertig een riante collectie diademen, colliers, broches, armbanden en ringen. Om te voorkomen dat de collectie alsnog uiteen zou vallen bij haar eigen overlijden, richtte Juliana een juwelenstichting op. Iedere glimmer die daarin werd ondergebracht, mocht – en mag- niet worden doorverkocht.

Bij de Belgen staan de zaken er heel anders voor. “Koningin Marie-Henriette (1836-1902) had beslist dat haar juwelen na haar dood voorbehouden moesten blijven aan de latere koningin.”, aldus juwelenkenner Benjamin Vaesen. “Koning Leopold 2 besliste hier anders over en verdeelde alles onder zijn dochters.” Hierdoor werd de koninklijke collectie opgesplitst. “Nadien is het nogmaals misgelopen bij Koningin Elisabeth (1876-1965). Ze liet haar belangrijkste stukken na aan haar zoon Leopold 3, terwijl kleinzoon Boudewijn toen al koning was. Leopold’s vrouw Liliane verkocht na zijn dood belangrijke stukken van de koninklijke collectie.” Vervolgens komen we uit bij Fabiola, de vrouw van koning Boudewijn. Wat er precies met haar collectie gebeurd is, is niet bekend. Wel weten we dat enkele stukken uit haar privécollectie zijn doorgegeven aan haar Spaanse familie en vervolgens verkocht. Koningin Mathilde is inmiddels ook met meerdere juwelen van Fabiola gespot, maar zij kan niet rekenen op een goedgevulde kluis zoals de Oranjes. Zo heeft ze maar vier diademen tot haar beschikking.

  1. Art Deco-tiara, hier gedragen door Lili Rosboch. Dit juweel is in het bezit van koningin Paola en heeft Mathilde één keer gedragen, tijdens haar huwelijk in 1999.
  2. Wolfers-tiara, huwelijksgeschenk van koningin Fabiola en geërfd door koningin Mathilde
  3. Lauwerkrans-tiara, huwelijksgeschenk van de adelsvereniging van België
  4. Diadeem der Negen Provincieën, huwelijksgeschenk voor prinses Astrid van Zweden.
PPE

Toen prinses Elisabeth de volwassenheid naderde, beseften Filip en Mathilde dat het tijd was voor een nieuw diadeem. Met Leonore erbij zouden er in de toekomst maar vier diademen voor drie dames zijn. Aangezien het niet gewoon is dat een koningin een kleiner diadeem draagt dan haar dochters, zou Mathilde zelfs zijn aangewezen op een of twee diademen. Prinses Elisabeth kreeg van haar ouders dan ook een ‘nieuw’ diadeem cadeau voor haar achttiende verjaardag. Het woordje ‘nieuw’ staat bewust tussen aanhalingstekens, want het betreft een antiek juweel, dat eerder gedragen werd door Lady Vestey.

Ook van de veiling: de saffieren broche die Elisabeth op haar jurk draagt. Het begin 20-eeuwse juweel werd in 2018 gekocht via Sotheby’s. De Milanese juwelier G. Confalonieri is de maker.

Bij de laatste groet aan koningin Elizabeth werd Mathilde gespot met een diamanten strikbroche. Het juweel werd in 2019 voor ongeveer 20.000 euro aangekocht via Christie’s. Volgens het veilinghuis werd de broche rond 1910 vervaardigd.

Tijdens de begrafenis van de Griekse ex-koning droeg Mathilde een vlinderbroche uit 1900. Het juweel werd in 2014 gekocht via veilinghuis Drouot’s voor 8400 euro. (Bron: https://queenmathilde.blogspot.com/)

In juni 2018 werd er bij de Londense vestiging van Sotheby’s een ring en oorhangers van kunziet en diamant verkocht. Jelka van Garderobe Royal ontdekte de eindbestemming: Mathildes juwelencasette.

In juni 2018 werd er via veilinghuis Christie’s ook een nieuw paar oorbellen aangeschaft. Het gaat om stekers van eboniet en diamant van René Boivin. Prijskaartje: 9375 euro.

BSR

Ook nieuw is het diamanten collier van Graff, dat in deze blog uitgebreid aan bod kwam.

Juwelenkenner Benjamin Vaesen ontdekte de herkomst van het collier hierboven én van de nieuwe armband die Mathilde in Duitsland droeg. Het gaat om een juweel uit 1915 (belle époque) van Marcus & Co, verkocht via veilinghuis Bonhams. Ook hier weer een flink prijskaartje: 18.000 euro.

BSR
Volgen
Laat het mij weten wanneer er
22 Commentaren
Nieuwste
Oudste
Inline Feedbacks
View all comments

Súper mooi al deze juwelen. Wat leuk dat het Belgische koningshuis ook steeds meer juwelen in de Koninklijke collectie heeft. De armband en het collier van Mathilde vind ik geweldig. Mooie traditie om de prinsessen een Tiara te geven. Alhoewel onze Koninklijke kluis uitpuilt had ik dat Amalia toch echt gegund.

Hopelijk komt de Franco tiara ooit nog tevoorschijn bij de Belgische koningin! 🤞

Het nieuwe diamanten(-)collier van Koningin Mathilde (van ontwerper Graff) is echt schit-te-rend, net als de oorhangers !!

Mooie aanwinsten.
Nu de instandhouding juwelenkluis maar eens goed regelen.
Wat heeft Paola waar Mathilde nog niet over kan beschikken?

Het belangrijkste dat Paola nog heeft is het art deco diadeem (degene die Mathilde op haar huwelijksdag droeg), het oudste stuk dat binnen de familie bewaard is gebleven. Maar ze is dus helemaal niet verplicht om het aan Mathilde of Elisabeth door te geven. Het kan net zo goed naar Astrid of Claire gaan.
Voor de rest nog een aantal heel mooie broches, oorbellen en diamanten colliers – veelal zonder koninklijk-historische link.

Dank voor alle antwoorden 🙂

De tiara “en de rest” kan mij niet echt bekoren, 🤷🏼‍♂️ de vlinderbroche is ook mijn favouriet, prachtig 🦋

Het diadeem van de 9 provincien is fantastisch mooi. Goed dat het op diverse manieren gedragen kan worden.
Van de “nieuw” aangekochte juwelen vind ïk de kunziet oorbellen en ring erg mooi…

Zo jammer dat veel van de juwelen in de loop der tijd zijn verdwenen. Volgens mij is er aardig wat in Spanje beland bij familieleden van Fabiola. Gelukkig zijn de vier diademen bewaard gebleven en wat zijn die stuk voor stuk schitterend. Ook het nieuwe diadeem is een mooie aanvulling. Mathilde heeft echt veel moois gekocht, enkel de ebonieten oorstekers ben ik persoonlijk niet weg van. De beste aankopen zijn wat mij betreft de broches.

Met je eens, de oorstekers vind ik ook niet mooi. Verder prachtige exemplaren, stuk voor stuk. Een waardevolle aanvulling voor de juwelenkluis.

Wat een schitterende sieraden, prachtig! Misschien hebben de Belgen niet zoveel diademen, maar degene die ze hebben zijn wel ontzettend mooi. Van de nieuwe aanwinsten is de strikbroche mijn absolute favoriet, wat een beauty 🎀

Hij is mooi en behoorlijk opzichtig. Ik vind de strikbroche van wijlen the Queen eigenlijk het mooist, hoewel ons eigen Koninklijkhuis ook een heel erg mooie grote heeft, die met enige regelmaat door Máxima wordt gedragen. Ook wel vaak in de taille, met gala.

Ja, die van Maxima en wijlen The Queen zijn ook prachtig. Ik ben gewoon dol op strikjes en strikbroches 🎀🎀

Hier zit er nog één 👌😃

Prachtige juwelen! Ik wist eigenlijk niet dat het Belgisch Koninklijkhuis niet zoveel juwelen bezitten, sta er een beetje van te kijken eigenlijk, hoe komt dit? Iets in de geschiedenis?

Voor zover ik ooit gelezen heb zijn veel juwelen “verdwenen ” door vererving …
In nl werden de juwelen in een stichting ondergebracht …
En ik vraag mij ook af of er in het verleden gewoon niet “minder” juwelen gekocht werden. In nl is wa de opvolger van 4 vrouwen, in belgie wordt prinses elisabeth de eerste vrouwelijke koningin , toch een andere invalshoek ….

Wat er met Fabiola’s juwelen is gebeurd is iets genuanceerder. Mathilde heeft van Fabiola een 19de-eeuwse diamanten broche geërfd, twee armbanden (diamant-robijn/aquamarijn), 2 paar oorbellen (diamant-parel/aquamarijn), de Wolfers tiara, Tunesische oorbellen & een armband in goud & edelstenen.
Prinses Margaretha van Luxemburg, een favoriet nichtje van Fabiola heeft ook oorbellen en een diamanten broche geërfd.
Wat er met de rest van Fabiola’s juwelen is gebeurd weten we nog niet, maar dat wordt de komende jaren vast wel duidelijk … Eén van de vele geneugten van royal watching vind ik zelf!
De stukken van Fabiola die verkocht zijn de afgelopen jaren hebben geen echt directe link met Fabiola als koningin: een parelketting van Fabiola’s moeder die maar 1x publiekelijk door de koningin is gedragen, en een Marokkaanse set die een privécadeau was van Koning Hassan II, maar die Fabiola nooit in publiek/functie heeft gedragen. Beide sets waren impressionant maar gedateerd van stijl. Vermoedelijk werden ze door Spaanse familieleden/vrienden verkocht.

De Marokkaanse set was geen privécadeau, maar een geschenk aan de “Koningin der Belgen”. Dat zou dus de facto nooit verkocht of geschonken mogen worden. Vandaar de deining in de Belgische media dezer dagen

Eén clickbaitartikel op hln is gelukkig geen deining 🙂 Het is niet omdat een er “La reine des Belges” op een cassette gedrukt staat dat het niet om een privécadeau zou gaan, wel om omgangsvormen.

Ondanks dat de juwelenkluis in België niet zo uitgebreid is, vind ik het wel mooie juwelen. En wat een mooie aanwinsten via veilinghuizen. Dit zijn echt , met recht, “juweeltjes”