Máxima’s leven is doordrenkt met geschreven en ongeschreven regels. In de serie ‘Hoe heurt het?’ duiken we daarom de etiquetteboeken in. De vraag van vandaag: hoe zit het met de dresscode voor Prinsjesdag?
Voor het antwoord moeten we terug in de tijd. Niet zo heel ver, want tot het eind van de negentiende eeuw blijven de koninginnen en prinsessen nog thuis. Politiek is een mannenaangelegenheid. Pas na het overlijden van Koning Willem lll in 1890 is koningin Emma voor het eerst aanwezig bij de opening van het parlementaire jaar. Tot 1898, het jaar dat prinses Wilhelmina koningin wordt, leest Emma jaarlijks de troonrede voor.
Een bekend schilderij van kunstenaar A.M. Luijt laat zien dat de koningin en haar moeder op Prinsjesdag gekleed zijn in een lange japon. Niet zo verwonderlijk, want korte rokken en mantelpakjes worden nog niet gedragen, zeker niet aan het hof. De keuze voor een hoofddeksel is eveneens vanzelfsprekend: dames dragen in die tijd buitenshuis een hoofddeksel.
In de jaren die volgen verandert het modebeeld enorm. De roklengte wordt geleidelijk aan korter, de cloche is hip en de weelderige japonnen maken plaats voor creaties met een rechte belijning. Ook de politieke situatie is aan veranderingen onderhevig. Vrouwen krijgen stemrecht en nemen plaats in de regering. Op een foto uit 1925 zijn deze veranderingen goed zichtbaar:
Ondanks de nieuwe manier van kleden, blijft koningin Wilhelmina kiezen voor een lange robe plus hoed. De jonge prinses Juliana gaat wél met de mode mee en draagt een jurk tot op de kuit plus een eigentijdse cloche.
Dankzij de website van de Koninlijke Verzamelingen kunnen we Wilhelmina’s japon van Prinsjesdag 1938 van dichtbij (en in kleur!) bekijken. De creatie van oudroze zijde gebrocheerd met goud werd gecombineerd met een hoed met uitbundige struisvogelveren.
De jurk in dienst zie je hieronder.
Als de politiek in de jaren dertig te maken krijgt met een financiële crisis, omvallende monarchieën en een dreigende oorlog, versobert Wilhelmina subiet het hofleven. De koningin en de prinses dragen jurken die al in hun kast hangen en/of teruggrijpen op de oude vertrouwde tijd. Juliana’s rokken eindigen dus weer op de enkel.
Na de oorlog blijft de lange jurk in beeld, evenals het hoofddeksel. Bij de koninklijke dames althans. Bij de politieke dames verdwijnt de hoed buiten beeld, tot Erica Terpstra in 1977 uit eerbetoon aan koningin Juliana weer een hoed draagt. Het blijkt een keerpunt te zijn. De politieke hoeden komen terug, en hoe! Van autobanden tot een koksmuts: door de jaren heen zijn de meest bijzondere exemplaren in beeld gekomen. Niet voor niets wordt Prinsjesdag ook wel Hoedjesdag genoemd.
Dat de dresscode geen wet van Meden en Perzen is, blijkt op Prinsjesdag 1974. Vanwege een gijzeling op de Franse ambassade draagt koningin Juliana een eenvoudig mantelpak + hoed.
Vanaf 1980 is het koningin Beatrix die de troonrede voorleest. Gelukkig ziet ze in dat pracht en praal het vernis van de kroon is. Prinsjesdag blijft omlijst met lange japonnen en hoeden, precies zoals in de tijd van Emma en Wilhelmina. Slechts eenmaal – in 1997- zien we koningin Beatrix met een haardecoratie in plaats van een hoed.
Net als haar schoonmoeder kiest Máxima ook voor de combinatie lange jurk plus hoed. Wel gunt ze zichzelf de vrijheid om te variëren. Zo werd ze op Prinsjesdag 2015 gezien met korte mouwen en een bescheiden haardecoratie. Op Prinsjesdag 2023 droeg ze onder een lange bloemenmantel geen lange jurk of rok, maar een pantalon.
Bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander werd er eveneens gekozen voor lange jurken met hoeden. Het leverde prachtige plaatjes op.
Amalia en Alexia hebben de historische dresscode eveneens omarmd.
Anno 2024 is Nederland de enige monarchie waar we deze dresscode nog zien. Als er bij andere monarchieën overdag een lange jurk wordt gedragen, dan gaat dat gepaard met een diadeem. Wat mij betreft blijven we de uitzondering omarmen. Lange jurken gaan perfect samen met een mooie hoed. Nu al zin in morgen!
Meer lezen over koninklijke etiquette? Ik heb wat aanbevelingen voor je.
Heel leuk, die foto’s van vroeger!
Ik ben een voorstander van een mooie galajapon voor de koningin en prinsessen.
Juist de klassieke stijl vind ik in overeenstemming met het karakter en de invulling van het ceremoniële gedeelte van Prinsjesdag.
Het is geen show om de nieuwste mode items en stijlen te presenteren, maar kent een aloude traditie, die wat mij betreft in ere gehouden mag worden.
Leuk blog! Ik houd van de tradities op Prinsjesdag. Dus op naar morgen😊
Wat een leuk blog weer. Kijk nog even naar de tekst bij de bloemnjas en roze broek van Máxima. Daar staat dat ze dat in 2024 droeg, maar dat was toch echt in 2023. 🙂
Mooi informatief artikel. Ik hoop zeker ook dat de Nederlandse tradities op deze dag nog lang in ere worden gehouden. Als ik me niet vergis wordt er altijd iets nieuws gedragen door de dames, dus ik ben reuze benieuwd naar hun kleding en of we nog verrast worden met aparte creaties.
Dank Josine!
Wat geinig van die lengte op en neer!
Ik vind lange jurk heel leuk maar de prinsessen kunnen ook een sjiek jumpsuit dragen wat mij betreft.
Zeker te weten siobhan; hele goede, mooie en moderne optie.
Ik meen dat Josine het vorig jaar al had geschreven: zou best kunnen dat Maxima vorig jaar met Prinsjesdag een pantalon heeft gedragen om de weg te banen voor haar dochter(s).
Ik vind dat een mooie gedachte.
Goeie optie Siobhan🤞🏼
Heel interessant en boeiend. Dank hiervoor. Die historische foto’s in context daar geniet ik van.
Ik ben ook zeer benieuwd. Worden de jurken van Prinsjesdag überhaupt wel eens herdragen ?
Als het me lukt qua tijd, zal ik vanavond een overzicht maken van de Prinsjesdagjurken die Máxima heeft herdragen en wanneer.
oh daar verheug ik me op !
Wat een leuk artikel. We leven niet meer in de middeleeuwen, dus dat de stijl wordt aangepast is prima. Wel hoop ik op een modefeestje, en ik denk dat we niet teleurgesteld worden. Ook hoeft het van mij niet zo extreem apart te zijn. Vorig jaar het roze ensemble prachtig hoor, maar de mantel erbij is zo apart dat hij eigenlijk niet te herdragen is. Net als de blauwe outfit van een paar jaar geleden. Maar Maxima weet ons vast weer te verrassen.
Ik kan me voorstellen dat ze iets van de nieuwe collectie van Iversen heeft gekocht. Zoiets in het lang, met mouwtje, bijvoorbeeld: https://claesiversen.com/wp-content/uploads/2024/04/Look-24.jpg
Dat is inderdaad een prachtige jurk ook de kleur is geweldig
Ben zeer benieuwd🤩
Interessant, dank je wel! Ik ben heel benieuwd naar de kleding en hoeden morgen.
Etiquette is belangrijk, maar gelukkig niet in beton gegoten, dat laat men in vroeger jaren al zien.
Dus dat Maxima een lange broek droeg op Prinsjesdag moet gewoon kunnen (dan kun je nog verschillen van mening of je het een mooi geheel vond).
Ikzelf ben het met Josine eens, lange jurken met een hoed: ik houd ervan😍
Maar zolang het netjes en stijlvol is, ben ik al blij.
Interessant artikel, dank! De kleur van de pantalon uit 2023 is toch wel heel erg mooi.