Tijdens het staatsbezoek van Oman introduceerde Máxima een nieuwe hoed van zwarte bandstro. Waar kwam dit hoofddeksel vandaan?
Voor de welkomstceremonie op de Dam dook Máxima diep in haar kledingkast. Daar stuitte ze op een wit jasje met schelpen, die ze eerder droeg tijdens het huwelijk van Friso en Mabel in 2004. De creatie komt weliswaar uit het atelier van modehuis Natan, maar toch deed het totaalplaatje sterk denken aan de New Look van Dior. In de jaren veertig introduceerde Christian Dior een nieuw manier van kleden (een nieuwe look dus), die sterk indruisde tegen de rechte militairistische mode die kort na de Tweede Wereldoorlog heerste. Dior bracht jasjes op de markt met een slanke taille en peplum. Door het kledingstuk te combineren met wijde plooirokken, hees hij het zandlopermodel weer op een sokkel.
Passend bij de kledinggebruiken uit die tijd, bedacht Dior er ook nog een chique hoed bij. Een rond model, zonder zichtbare basis. Deze hoed diende als inspiratiebron voor Máxima’s hoed voor het staatsbezoek van Oman.
Maar wie bracht de hoed dan tot leven? Het is goed om te weten dat koningin Máxima, prinses Beatrix en prinses Margriet allemaal een kamenier hebben. Deze dames dragen zorg voor het onderhoud van de kleding, helpen mee bij het aankleden, hangen setjes klaar en helpen bij een doorpas. Jolanda, Máxima’s kamenier, maakt daarnaast ook hoeden. Voor de inhuldiging volgde ze een hoedencursus bij de Nederlandse modiste Berry Rutjes. Máxima’s hoed à la Dior is gemaakt door Jolanda.
(Ps. Ben jij een collega van een van die leuke magazine-websites? Hartstikke leuk dat we beiden schrijven over Máxima, maar het klakkeloos overnemen van informatie en/of de bronvermelding vergeten is niet zo collegiaal. )
Daarmee is het verhaal nog niet af, want voor de hoed werd een bijzondere materiaalkeuze gemaakt. Wie goed kijkt, ziet dat de hoed is gemaakt van bandstro. Dit is stro dat op een rolletje geleverd wordt, met een breedte van zo’n 1 centimeter. Vanuit de kern rol je het bandstro rond en als je dit dan steeds vastzet, ontstaat er “als vanzelf” een ronde hoed. Het bandstro werd ooit aangeschaft voor prinses Beatrix en nu dus gebruikt voor koningin Máxima. We hebben het hier dus over een vintage materiaal voor een nieuwe hoed. Lekker duurzaam!
Bandstro kun je ook nieuw kopen, bijvoorbeeld op de website Allforhats.nl.
Máxima’s voorliefde voor bandstro
Het is overigens niet de eerste keer dat Máxima een hoed van bandstro draagt. Bij onderstaande hoed is het met allerlei bogen en krullen om haar hoofd gewikkeld. Wat een kunstwerkje! Zonde dat deze hoed niet meer in gebruik is.
Een ander, creatief voorbeeld van bandstro zie je hieronder. Het bandstro volgt nu niet de richting van het hoofd, maar gaat z’n eigen weg.
Met luchtige bandstro kun je een grote, en toch luchtige capeline creëeren.
Een pillbox van groene bandstro, van de hand van Jolanda.
Verder lezen?
Dat kan. Bijvoorbeeld over de andere hoeden die Jolanda voor Máxima maakte.
Grace Kelly droeg er ook een!
Hoewel ik ze zelf zelden draag ben ik echte hoeden liefhebster. Sommige hoeden zijn echte kunstwerkjes. Hoop dat Maxima nog vaak hoeden blijft dragen, daar geniet ik van.
Je ziet bij hoedenontwerpsters , dat ze regelmatig naar dit materiaal “grijpen”.
Eenvoudige modellen worden ermee gemaakt o.a. baretten. Prachtig materiaal voor schitterende modellen.
En dát, met de naaimachine. 😃
Dit is zulke fijne en leuke informatie, geweldig hoe je dit weer hebt uitgezocht.
En wat lijkt het mij leuk om zulke hoeden te kunnen maken………als ik jonger was ging ik op cursus. (denk ik )
Maxima staat echt bijna alles, ik kan geen keuze maken, ik vind ze ook allemaal mooi
Zoooo mooi! Hoeden kunnen maken lijkt me zo geweldig. En wat staat dit mooi bij Máxima!
Ik hoop dat we de groene hoed nog weer eens gaan zien bij Máxima maar ook het beige hoedje is erg mooi.
Mooi. Het moet gezegd, Maxima staat met elk model hoed.
Mooi om te lezen. Dank je wel.
De donkerblauwe is mijn favoriet.
Creatief hoor 👍🏻
De zwarte stond haar erg mooi
Josine: echt top deze info🙏🏻
Vind deze nieuwe zwarte hoed een hele mooie aanvulling en prachtig in combi met haar outfit van gisteren.
Kan me zo voorstellen dat beide dames eens heerlijk in een boek over Dior zijn gedoken en toen hebben gezegd: “deze moet het worden”😉
Daarbij vind ik het van een groot mode inzicht getuigen dat je niet “gewoon” naar Dior gaat om alles nieuw te laten aanmeten, maar het zelf samenstelt uit je eigen kast. Chapeau dus voor Maxima en Jolanda.
Of misschien komt de inspiratie van de fantastische Dior te toonstelling in het Kunstmuseum.
Of van de Dior-winkel, die ze vanuit haar Amsterdamse walk-in closet zo kan zien. Zit tegenover de Bijenkorf.
Ja, dan zit ze met haar verrekijker daar zo naar binnen te gluren. Zie het zo voor me 😉
O die was fantastisch hè AnnekeM.
Heb daar zelf verschillende boeken gekocht, vandaar dat ik hier aan dacht.
Leuke blog Josine. Die luchtige donkerblauwe blijft toch beeldschoon 🤩
Leuk dat je dit weer het weten te achterhalen!
Wat me wel opvalt is dat ze de laatste jaren geen nieuwe hoeden van Fabienne Delvigne meer heeft gedragen. Wat mij betreft erg jammer want deze, met alle respect voor de maker, hoeden zijn toch allemaal wat minder bijzonder en professioneel en komen voor mij toch wat meer in de buurt van ‘zelf geknutseld’.
@Josine Droogendijk, weet jij wat er gebeurd is tussen Delvigne en Maxima?
Laten we het zo zeggen: het zijn beide persoonlijkheden.
Ha ha. Ja, dan wordt het een dingetje…
Daar sluit ik me helemaal bij aan. Echt heel knap dat Jolanda dit kan, maar ik mis de kunstwerkjes van Fabienne Delvigne.
Poederroze hoed – Envolée – La Maison Fabienne Delvigne zoals deze!
Beeldschoon!