Ik kreeg van meerdere kanten de vraag of ik meer wilde vertellen over de fotosessie. Hierbij de beloofde behind-the-scenes.
Het poseermoment stond om half twaalf gepland, dus iets voor elven meldde ik me bij het hek van het paleis. Daar controleerde de marechaussee mijn identiteitskaart en accreditatie. Toen de club rond elf uur compleet was, ging het hek open en konden we de tuin betreden. Gelijk na het hek aan de bezuidenhoutseweg sloegen we linksaf. Je loopt dan dus langs het water richting de achterzijde van het paleis. Rechts werd het pad geflankeerd door hoge bamboe, waartussen beeldhouwwerken verdekt stonden opgesteld. Nadat we een flesje water kregen aangeboden, werden we naar onze plek schuin achter het paleis gebracht.
Zoals je misschien al gezien had, waren de gordijnen van de serre naar beneden. De vorige keer konden de fotografen met een scherpe lens de koning in zijn woonkamer een krantje zien lezen en dat wilden ze dit keer blijkbaar voorkomen. Omdat de fotosessie start met een poseermoment en ik daar als verslaggever alleen maar hoef toe te kijken, stelde ik me aan de zijkant op. Mét laptop uiteraard. zodat ik zo snel mogelijk deze website kon bijwerken. Om ervoor te zorgen dat de fotografen hun camera juist konden afstellen, stonden de dames van de Rijksvoorlichtingsdienst op de plek waar de Oranjes zouden poseren.
Rond de klok van half elf kwam het gezin vanuit het onderhuis (waarover ik hier al eens schreef) aangewandeld. Of de koning de instructies niet had doorgelezen, weet ik niet, maar de afgesproken plek liet hij links liggen. Hij poseerde niet vóór de borders, maar ertussen. Onmiddelijk begonnen de fotografen te schuiven en doen, want wat bleek? Midden in het bordes stonden een paar hoge pluimen, die op ieder kiekje zichtbaar waren. “Naar links, naar rechts”, werd er naar het gezin geroepen, maar niets leverde een perfect plaatje op.
Een van de fotografen vroeg voorzichtig of hij de pluim misschien mocht verwijderen. Dat wilde de koning niet hebben, dus schoven ze nog maar een keer naar links, een keer naar rechts en uiteindelijk besloten ze toch maar vóór de border te gaan staan.
Hondje Mambo bracht -zoals verwacht en ik denk ook wel gehoopt- flink wat leven in de brouwerij. Hij rende van links naar rechts, snuffelde aan heel wat tassen en deed op een gegeven moment ook zijn pootje omhoog om tegen de broek van Amalia te plassen. Je begrijpt: hilariteit alom.
Toen de drie prinsessen los van elkaar poseerden, merkte ik een weerspiegeling van hun karakters op. Alexia begon en reageerde adequaat op alle aanwijzingen. Naar links kijken, naar rechts kijken, over de schouder kijken, etc. Vervolgens was het de beurt aan Ariane. Vanuit het persvak bleef het vrijwel stil, alsof ze de ietwat verlegen prinses niet wilden overvragen. Vervolgens was het de beurt aan Amalia, die proactief de fotografen benaderden. “Wilt u nog een andere pose?”
Dat Amalia niet begon met de soloportretten had een tactische reden. Na Amalia’s moment kon de koning naar haar toelopen en het bekende portret van hun samen laten schieten. De koning met zijn opvolger. Na het fotomoment liep het gezin weer via het onderhuis naar beneden. Terwijl de fotografen weer naar het hek werden gebracht, moesten de radio-, tv- en schrijvende journalisten even wachten. Via de ramen van het paleis zag je de prinsessen naar de media kijken en vervolgens naar de woonkamer lopen.
Persgesprek
Voor het persgesprek kon beginnen, werden we meegenomen naar de andere kant van het paleis. De achterzijde van de Haagse vleugel. De schrijvende media, waaronder ik, werden aan een tafel gezet en voor de tv-ploegen werden er technische zaken zoals het geluid geregeld.
Na een half uur wachten kwamen Willem-Alexander, Máxima, Amalia en Alexia weer terug. Ze namen plaats aan de tafel waar ik ook zat om de vooraf ingediende vragen te beantwoorden. Of laat ik het zo zeggen: de vooraf ingediende onderwerpen. Eerst ging het gesprek over premier Rutte en zijn opvolger. Erna was mijn onderwerp, de invulling van Prinsjesdag 2.0 aan de beurt. De koning gaf aan dat de Eerste Kamer bij hem langs was geweest om te spreken over de invulling van de dag. Er waren verschillende onderwerpen voorbij gekomen, maar de plannen die hij gelezen had, waren voorzien van een ‘sausje van fantasie’. Toen ik doorvroeg, gaf hij aan dat een ontmoeting met het publiek niet op de agenda staat.
Na twintig minuten was het persgesprek met de schrijvende media afgerond en was het tijd voor de draaiende camera’s. Het resultaat hebben jullie vast kunnen zien bij verschillende media, maar één antwoord van Alexia wil ik graag uitlichten. Op de vraag hoe zij een fotosessie beleefde, liet Alexia weten het ‘doodeng’ te vinden. “Je wilt het graag perfect doen, maar niemand is perfect.” Ik stel voor dat we deze reactie voor ogen houden als we een reactie over de jonge prinsessen plaatsen.
Na een ’tot ziens’ en een ‘fijne zomer’ liep het koninklijk gezin weg en was de fotosessie afgelopen.
Mooie laarzen ook, die van Alexia !
Josine, mooie foto in de tuin !!
Het “tafelgesprek” lijkt me “aantrekkelijk en benaderbaar” !!
Leuke foto van jou Josine 👍🏼, dank je wel voor je verslaglegging 📝
Welke oorbellen had je in? 😉
Ik draag iedere dag oorbellen van Sils Jewels.
Leuke foto van jou in de tuin. Wat lijkt me dat nou leuk om daar geweest te zijn.
Josine, wat leuk! Dank dat je dit deelt. Lijkt mij heel leuk om mee te maken,
Weer een mooie blog vol achtergrond informatie! Dank je wel voor dit kijkje in de keuken, Josine. En supergoed dat je nog even aanstipt dat met name voor de jonge primsessen deze familietraditie (zoals Alexia het noemde) ook gewoon onzekermakend is. En helemaal eens met jou dat er voorzichtiger mag worden omgegaan met commentaren op en over de prinsessen. Zij zijn ook gewoon jonge meiden met alle onzekerheden die daarbij horen.
Wat een fijn blog is dit, Josine, om te lezen en zien hoe het er achter de schermen aan toe ging.
Zó fijn dat jij er live bij was en dit zo met ons hebt gedeeld.
Een mooie en verhelderende special op MKM!
Bedankt hoor.
Mooi kijkje achter de schermen, Josine, bedankt. En het zijn mensen en jonge vrouwen zoals wij of onze dochters, kleindochters. Mijn kleindochter is net zo oud als Amalia en kan studeren waar ze wil, omgaan met wie ze wil, aandoen wat ze zelf leuk vindt. Kortom, ze is niet jaloers op haar leeftijdsgenote met koninklijke roots!!
Josine, wat sta je zelf leuk op de foto ! En leuk verhaal, dank je.
Dank je wel Josine voor je uitgebreide informatie hoe het achter de schermen er aan toegaat. En inderdaad het zijn ook mensen en zeker de prinsessen die dit allemaal maar moeten ondergaan.
Josine, ik wil je van harte bedanken voor deze uitleg en uiteenzetting hoe e.e.a. gaat tijdens zo’n fotosessie.
Heel interessant en hopelijk ook leerzaam, hoe zaken gaan; dat het wellicht anders gaat dan “men” soms denkt en aanneemt.
Het zijn ook “maar” mensen met gevoelens zoals wij allemaal. Laten we daar toch eindelijk eens rekening mee houden🙏🏻
🙏👍🏻
Mooi commentaar.
Dank je wel voor deze toelichting! Als leek en lezer hebben we vaak geen idee van dit soort onderdelen in een programma. Je kunt ongetwijfeld kritiek hebben op dit format, maar in elk geval is er tijd en ruimte gemaakt voor alle vormen van pers om te woord gestaan te worden. Dat kan ook heel
Anders cq veel slechter. #dankbaar.
Tot slot vond ik het bijzonder dat Amalia en Alexia zo open en kwetsbaar waren over hun gevoel en hun onzekerheden. Dat is voor niemand makkelijk, en al helemaal niet op die leeftijd, en al helemaaaaal niet als je vervolgens in de media toch weer afgebrand wordt. Ik vond het stoer van hen dat ze daar hun verhaal hielden 💪👸
Goed verwoord, Josefien.
Heel mooi verwoord, Josefien1971!
Mee eens!
Dank voor je opmerkingen, sluit m erbij aan.
“mij”